Analistul Dan Dungaciu: “Nu se va face PACE în Orientul Mijlociu, chiar dacă democrații ar vrea asta”

Publicat: 23 08. 2024, 11:30

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a discutat despre provocările actuale din politica externă cu implicații imediate, în special în contextul alegerilor din Statele Unite. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dungaciu subliniază că cea mai importantă temă de politică externă în acest moment este situația din Orientul Mijlociu.

„In ceea ce privește politica externă, cea mai importantă temă de politică externă cu incidență aproape imediată, aș spune, față de alegerile din Statele Unite, este Orientul Mijlociu. Acolo Kamala Harris are o problemă mare, în sensul în care trebuie să se raporteze într-un fel la electoratul care l-a considerat pe Biden un măcelar, adică un personaj politic care a susținut genocidul din Gaza”, spune Dungaciu.

Protestele pro-palestiniene

Această percepție a fost amplificată de protestele pro-palestiniene care au avut loc în apropierea locului unde se desfășoară Convenția Democrată de la Chicago.. Deși aceste proteste nu au fost foarte mediatizate, ele reprezintă o presiune constantă asupra administrației americane.

„Kamala Harris a fost deja apostrofata, in conferințele pe care le-a avut, de către protestanții  pro-palestinieni care se află acum în jurul locul unde se desfășoară Convenția Democrată, dar sunt destul de puțini arătați la televizor. Dar proteste există”, continuă analistul.

Protestatarii cer un embargo asupra livrărilor de arme către Israel și promovează rezolvarea conflictului israeliano-palestinian prin crearea unui stat palestinian independent, o soluție care, potrivit lui Dungaciu, nu are nicio șansă de a fi implementată în viitorul apropiat.

„Israelul să nu mai primească arme, să se facă pace, să se rezolve chestiunea palestiniana cu acordarea sansei concrete a unui stat palestinian. Aceste lucruri care nu se vor întâmpla niciuna. Deci asta e cea mai importantă temă de politica externă”, explică Dan Dungaciu.

Tema Ucrainei

Dungaciu a evidențiat că, în ciuda importanței sale globale, conflictul din Ucraina nu va fi o prioritate în politica externă americană. El estimează că, indiferent cine va câștiga alegerile, fie că va fi Donald Trump, fie Kamala Harris, direcția politicii externe a Statelor Unite în privința Ucrainei va rămâne neschimbată.

„Tema Ucrainei, din păcate, nu e o temă de politica externă. Nu cred că va fi dosarul ucrainean pe mâna doamna Camera Haris, dar mai cred însă că orice s-ar întâmpla, indiferent cineva pe va ajunge la putere, că este Trump, ca este do la Camera Harris, lucrurile merg în aceeași direcție acolo”, conchide profesorul universitar.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.