Analiză H. D. Hartmann/ NATO sub conducerea lui Mark Rutte. De ce alegerea lui e un PERICOL pentru pacea mondială

Publicat: 27 06. 2024, 12:30
Actualizat: 27 06. 2024, 13:55

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic și profilerul H.D. Hartmann a adus în discuție motivele pentru care Mark Rutte a fost ales în poziția de șef al NATO și implicațiile acestei numiri asupra geopoliticii europene și mondiale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă 

Calitătile de contabil si rigoarea financiară

Primul argument adus de Hartmann este legat de abilitățile financiare ale lui Rutte. Spre deosebire de predecesorul său, Jens Stoltenberg, Rutte este recunoscut ca fiind un „foarte bun contabil”. În contextul unui posibil al doilea mandat al administrației Trump, această calitate devine esențială pentru asigurarea că fondurile alocate de Statele Unite pentru sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei sunt gestionate eficient și fără pierderi.

„Are un singur atuu. E un foarte bun contabil, ceea ce Stoltenberg n-a fost. Americanii în faza Trump, al doilea mandat, au nevoie de un contabil să știe clar că banii pe care îi dau ei în suportul Ucrainei, de exemplu, împotriva Rusiei sunt bine contabilizați. Acolo Rute n-are nicio problemă. Știe să contabilizeze”, spune analistul.

„Nu are sentimente”

Al doilea motiv pentru care Hartmann consideră că Rutte a fost ales ține de capacitatea sa de a lua decizii fără influența emoțiilor. Rutte este descris ca un lider care nu ezită să arunce țări în război, dacă situația o cere, ceea ce reprezintă un potențial pericol pentru țări precum Polonia și România. Aceste două națiuni se află în prima linie a unui front extins de aproximativ 2.000 km și ar putea fi direct afectate de deciziile strategice ale lui Rutte.

„Al doilea element pentru care eu cred că el a fost ales. Nu are sentimente. Va arunca țări în război fără să clipească. Deci mare atenție, pericol pentru Polonia și România. Sunt cele două țări de extremă, al unui front care la ora actuală are aproape 2.000km”, a continuat profilerul.

Pericol pentru pacea mondială

Hartmann subliniază că mandatul lui Rutte reprezintă un pericol pentru pacea mondială, descriindu-l pe acesta ca fiind „prost crescut” și interesat, în principal, de aspectele mercantile ale politicii internaționale. Făcând o comparație cu Olanda, țara de origine a lui Rutte, acesta a descris-o ca fiind extrem de comercială și mai puțin preocupată de cultura, politica sau drepturile omului.

„El este un tip foarte prost crescut, dar este recunoscut. Mandatul lui Rutte înseamnă pericol pentru toată lumea. El este un pericol la ora actuală pentru pacea lumii, Olanda fiind o țară comercială foarte mercantilă. În Olanda n-auzi că vorbești de cultură, de politică, de drepturile omului și de cum facem bani. Asta este toată discuția”, a adăugat Hartmann.

Implicațiile pentru NATO și SUA

Din perspectiva lui Hartmann, alegerea lui Rutte la conducerea NATO reflectă o schimbare strategică majoră. Statele Unite nu doresc să riște un război direct cu Rusia sub umbrela NATO. Potrivit profilerului, statele membre vor acționa individual în caz de conflict. Acest lucru permite o negociere bilaterală în caz de eșec, o strategie considerată avantajoasă de către Rusia.

„Statele Unite nu-s nebune să piardă un război cu Rusia pe mâna NATO. NATO nu va intra niciodată în război ca organizație cu Rusia, ci state membre NATO vor intra în război cu Rusia individual. De ce? Că dacă pierd în fața Rusiei negocierea este bilaterală. Si Putin are strategia aceasta care e foarte bună din punct al Rusiei”, continuă analistul.

Schimbări în conducerea NATO

Hartmann a adus în discuție și alte posibile schimbări la nivelul conducerii NATO, menționând că există speculații privind numirea unui nou secretar general adjunct. Printre candidații menționați se numără și Klaus Iohannis, președintele României, alături de alte două persoane. Există posibilitatea unei rocade între Mircea Geoană și Iohannis, ceea ce ar putea aduce un reprezentant din estul Europei în poziția de secretar general adjunct.

„Cineva din sediul central NATO de la Londra îmi spunea că sunt două femei și un bărbat. Și bărbatul ar fi Iohannis pentru funcția de secretar general adjunct al NATO. Nu știu dacă este adevărat. Mi s-a dat ca informație.

Dar înțeleg că, de fapt, s-ar putea să existe o rocadă aici, rocadă Geoană cu Iohannis. Eu cred că Geoana are toate șansele în acest moment să ajungă președinte”, conchide Hartmann.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.