Bogdan Teodorescu, analist politic: „Pe lângă problema disprețului, Europa are și problema genunchiului pus la pământ”
This browser does not support the video element.
Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Pe lângă faptul că UE are o problemă a disprețului, este și acuzată constant de niște greșeli pe care le-a recunoscut, spune acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Sudul se dezvoltă prin globalizarea propusă de Nord. Avem o poveste din Suedia, când regele era foarte bucuros că i-a alfabetizat pe țărani și nobilii au spus că există o problemă, că au început să numere și nu le mai pot înțelege la salarii. Dacă luminezi, oamenii încep să vadă lucruri referitor la viitorul lor”, a declarat Bogdan Teodorescu.
Analistul politic consideră că Europa și Statele Unite au avut niște reacții disprețuitoare la adresa statelor din sud care s-au dezvoltat.
Mai este un aspect care este destul de clar. Nu de puține ori, UE și SUA nu au avut abordări adecvate față de anumite țări din Sud care au devenit puternice. Acest lucru se poate traduce într-un cuvânt despre care putem vorbi și în legătură cu politica românească: dispreț. În secunda în care îți manifești disprețul, chiar într-o formă politicoasă, împachetat în grijă, evident că primești o reacție, mai ales dacă apare o putere globală, o numim China, care speculează acest lucru. Acest lucru vine cu încă un aspect, pentru că Europa nu are numai problema acestui dispreț istoric, dar și problema genunchiului pus la pământ. De vreo patru ani, lumea își cere scuze pentru sclavism. Sclavia este un lucru odios, dar este important de știut că, istoric vorbind, primii comercianți de sclavi au fost musulmanii.
Teodorescu: „Dacă doar tu îți recunoști greșelile, apare că doar tu ești vinovat”
Evident, e foarte bine că Europa își recunoaște greșelile, dar mai este un aspect: dacă doar tu îți recunoști greșelile, apare că doar tu ești vinovat în această lume, în timp ce ceilalți sunt nevinovați, ceea ce nu e adevărat. Și China s-a dezvoltat foarte mul pe baza scavilor. Și în alte zone ale lumii au existat sclavi. Aceste scuze creează o senzație de inferioritate pentru generațiile care vin și o legitimare suplimentară pentru generațiile care vin din sud. Europa își pierde ușor-ușor multe dintre avantajele pe care le avea. Aceste lucruri conduc la un dezechilibru care se manifestă ori de câte ori apar crize.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”