Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Bogdan Teodorescu: „Campania în online este REGINA comunicării”

Bogdan Teodorescu: „Campania în online este REGINA comunicării”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Bogdan Teodorescu, analist politic, a discutat despre influența campaniei online asupra opiniei publice americane, subliniind importanța acesteia în detrimentul formatelor media tradiționale. În opinia sa, mediul online a devenit principalul canal de comunicare politică, oferind oportunități vaste, dar și riscuri legate de manipularea și dezinformarea alegătorilor. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Potrivit lui Bogdan Teodorescu, Kamala Harris a obținut un avantaj clar într-o recentă dezbatere electorală, cu un scor de 66-34 în sondajele agregate, susținând că aceasta a câștigat dezbaterea chiar și în opinia unor republicani. Cu toate acestea, rezultatele nu au produs o schimbare în preferințele de vot ale electoratului american, care pare fixat pe opțiunile sale, în ciuda performanțelor din dezbateri.

„Inclusiv o parte dintre republicani au acceptat că în acel moment ea a câștigat dezbaterea. Scorurile sondajelor nu s-au clintit, ceea ce dovedește hotărârea publicului american,” a explicat Teodorescu.

Online-ul, noul „rege” al campaniei electorale

Teodorescu a subliniat că mediul online a devenit esențial în campania electorală, preluând rolul de „regină a comunicării”. Dacă în urmă cu 20 de ani influența majoră aparținea talk-show-urilor televizate și spoturilor publicitare de impact, astăzi impactul acestor elemente este diminuat, online-ul devenind dominant și definitoriu pentru strategia electorală.

„În momentul de față, campania online este regina comunicării, iar toate aceste lucruri s-au mutat online, cu mult mai multe posibilități de dezvoltare și penetrare,” a precizat el.

Manipularea și dezinformarea

Cu avantajele extinse ale mediului online vin și riscuri majore de dezinformare. Teodorescu a dat exemplul unui videoclip fals, în care un individ arde buletine de vot pro-Trump, exemplificând modul în care astfel de clipuri pot părea reale și influența percepția publicului. Deși fals, acest clip poate provoca reacții emoționale puternice în rândul votanților.

„Oamenii pot considera că acest videoclip este corect, când de fapt avem de-a face cu un fake, un scenariu jucat de un actor profesionist,” a menționat el.

Anonimatul online, o armă cu două tăișuri

Analistul politic a atras atenția că anonimatul online este un factor care contribuie la răspândirea dezinformării, oferind libertatea de a critica sau ataca fără consecințe. Teodorescu subliniază că, spre deosebire de campaniile tradiționale, în care fiecare mesaj era atribuit unei persoane publice, mediul online permite atacuri și mesaje manipulatoare în anonimat.

„La acel moment, pe persoană fizică, veneai și spuneai ceva despre adversarul tău. În acest moment, campania online permite anonimatul și dezvoltarea mesajelor într-un mod mult mai liber,” a concluzionat Teodorescu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele