Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Bogdan Teodorescu, despre COMASAREA alegerilor europalamentare cu cele locale: „Jocurile de culise nu ar mai putea să aibă loc”

Bogdan Teodorescu, despre COMASAREA alegerilor europalamentare cu cele locale: „Jocurile de culise nu ar mai putea să aibă loc”

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El a explicat importanța alegerilor europarlamentare în ideea comasării și modul în care acestea influențează dinamica politică internă a partidelor. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

El a explicat că, din perspectiva marilor partide politice din România, alegerile europarlamentare sunt mai puțin importante deoarece numărul de parlamentari trimiși la Bruxelles nu este un factor esențial pentru acestea, însă aceste prime alegeri oferă un tablou de ansamblu asupra celorlalte alegeri pentru care se duce cu adevărat bătălia politică.

„Din punctul meu de vedere, comasarea avea un scop anume că, așa cum am mai vorbit o dată a tine emisiune, alegerile europarlamentare sunt singurele alegeri care sunt neimportante pentru organizația politică de bază.

Pentru ei nu este important câți parlamentari merg la Bruxelles, să aibă un salariu mare și să se simte ei bine acolo, inerelevant, celelalte toate sunt relevante. Câți primari avem, e important, câți parlamentari avem, important e dacă avem președinte ș.a.m.d.

Astfel încât ipoteza unui „non-combat” pentru reglarea unor conturi interne în partid era foarte mare și este în continuare mare în alegeri europarlamentare, adică, dacă are loc un scor prost în europarlamentare printr-un „non-combat” al mai multor organizații care nu pierd mare lucru, că nu-și pierd primarii influența, liderul acelui partid poate să fie într-o situație delicată sau chiar să fie ușor de marcat”, a declarat Bogdan Teodorescu.

Comasarea alegerilor ar servi intereselor PSD și PNL

Teodorescu a argumentat că o comasare a alegerilor locale și europarlamentare ar putea servi intereselor PSD și PNL.

„Apropiind, punând una peste alta localele cu europarlamentare acest blat nu mai putea să aibă loc, fiindcă evident, primarii nu intră, că n-au timp, ei trebuie să se realeagă. Și atunci primarii celor două partide mari, făcând tot ravagiul, automat cele două partide mari câștigau și eventualele jocuri de culise nu mai puteau să aibă loc”, a spus analistul politic.

Referindu-se la dinamica internă a partidelor, Teodorescu a menționat că în PNL și PSD există grupuri care îl contestă pe liderul partidului, iar rezultatele slabe ale alegerilor ar putea duce la discuții privind continuarea acestor lideri sau la concesii către diverse grupări interne.

„În Partidul Național Liberal există niște grupuri care îl contestă pe președintele Ciucă, în Partidul Național Social Democrat mai puțin, dar există și acolo niște grupări care mai degrabă așteaptă decât mârâie în cazul lui Ciolacu.

Niște scoruri proaste ale unuia sau altuia să-ar putea să conducă la o discuție în legătură cu continuitatea lor sau la niște concesii pe care ei să le facă către anumite grupări sau alte grupări. Unirea celor două alegeri anula această ipoteză. Asta este un prim punct fiindcă primarii nu au timp de așa ceva. Ei trebuie să se realeagă, realegându-se, ei muncesc la asta și e foarte greu ca tu ca primar să vii să-i spui alegătorului: „mă, fii atent, mă votezi pe mine…dar în sala cealaltă nu mai intri”.

Cu cât numărul alegătorilor e mai mare, cu atât partidele mari câștigă. Participarea mai mare este benefică pentu ei, mobilizarea locală este mai mare și e făcută de primarii care vor să se realeagă.

Celelalte două grupări ostile lor, AUR-ul, respectiv Dreapta – ce uniți în jurul USR-ului au foarte puțini primari și atunci automat au puține organizații care să tragă și atunci scorurile ar fi putut să fie foarte bune pentru aceste două partide și să fie o platformă foarte bună de continuare, atât a celor două conduceri ale partidelor, cât și de continuare politică”, a declarat Teodorescu.

Unde s-a blocat „marea comasare”?

Întrebat de ce PSD și PNL nu mai această comasare, analistul politic spune: „La acest moment există, din ce ni se spune, există o solicitare din partea PSD-ul-ului ca această comasare să fie mai mare.

Adică să fie cumulate și acestea și cele parlamentare cu prezidențiale și să se decidă de acum cine pe cine susține și la președinție și la prim-ministru. Adică primarul general al Capitalei la PNL ca și prim-ministru și președintele să fie la PSD și pare că liberalii nu au acceptat această variantă”, spune Bogdan Teodorescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele