Bogdan Teodorescu, despre declarațiile contondente ale lui TRUMP cu privire la viitorul NATO: „Aduc notorietate dar conduc și la pierderi de voturi”
This browser does not support the video element.
Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El a precizat că declarațiile lui Trump care au inflamat toată Alianța NATO îi dau o anumită „virilitate electorală”, însă existăun risc major să își piardă o parte din electoratul republican. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Teodorescu a subliniat că, deși unele aspecte ale globalizării pot deranja națiunile mici în care valorile tradiționale intră în conflict cu tendințele internaționale, însă acest fenomen oferă și o anumită protecție.
„Această globalizare și aceste mesaje care pe noi ne deranjează într-un anumit punct de vedere, pe de altă parte, fiind o națiune mică ne protejează.
La acest moment, noi ne aflăm de fapt, într-o încrucișare a istoriei în care e foarte greu să te prinzi pe ce drum să o iei. Fiindcă, vorbind în sine, pornim de la faptul că suntem ortodocși, tradiționali, oarecum conservatori, oarecum orientați pe valorile de tip vechi… ceea ce promovează echipele respective este împotriva convingerilor unei majorități din această țară.
Pe de altă parte, protecția care vine e pentru cei mici, adică implicit și pentru noi. Repet, suntem la o încrucișare, drumuri în care este foarte greu să spui ce este bine și ce este rău și cum arată binele și răul”, spune analistul politic Bogdan Teodorescu.
De ce îl preferă democrații americani drept contracandidat pe republicanul Trump?
Analizând scena politică americană, Teodorescu a sugerat că democrații ar prefera ca Donald Trump să fie contracandidatul lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, deoarece cred că acesta poate fi învins mai ușor decât alți republicani.
„Atât Trump cât și Biden au un dezavantaj major – sunt foarte în vârstă și au niște defecte ale acestei probe, au niște patinaje… la unul mai vizibile, la altul mai puțin vizibil.
Trump făcut greșelile lui, colosale dacă vreți, cel puțin ultima perioadă. Trump a reușit să enerveze sau să scoată din alegători niște categorii sociale pe care alți republicat nu le-ar mai pierde.
Nikki Haley are susținerae femeilor educate din urban
De Santis n-a reușit pentru că a avut un discurs foarte slab. Uitați-vă la Nikki Haley. Ea este votată majoritar de femeile educate din mediul urban. Ori dacă acest electorat sta acasă există o mare probabilitate ca Trump să piardă. De asemenea și Biden pierde voturi în alte părți, inclusiv prin această depreciere.
De fapt Nikki Haley, contracandidata republicană a lui Trump, a spus un lucru foarte interesant „cine va renunța la octogenar, acela va câștiga”. Asta a spus. Deci dacă una dintre cele două tabere renunță la personajul în vârstă care le reprezintă, acea tabără câștigă.
Am citit acea dezbatere despre pregătirea lui Michel Obama. Nu știm dacă este adevărat sau nu, dacă-i zvon sau nu, dacă se pregătește altcineva-n umbră sau dacă nu cumva Biden va merge până la capăt. Dar este foarte clar că dacă ne uităm acum în sondaj e diferența între ei doi (Trump și Buden) este de doar de două procente. E drept că Trump a recuperat mult, deocamdată ăsta este trendul”, a declarat Bogdan Teodorescu.
Efectul de „bumerang” după declarațiile contondente ale lui Trump cu privire la viitorul NATO
Analizând declarațiile lui Trump și posibilele repercusiuni, Teodorescu a evidențiat că acestea pot atrage atenția și sprijinul unei anumite categorii de alegători, dar în același timp pot genera și pierderi de voturi prin tonul lor contondent și efectele lor negative asupra unor minorități etnice sau geopolitice.
„Trebuie văzut în ce măsură aceste declarații ale lui Trump, de părăsirea Europei, de susținere a lui Putin, mă rog, susținere implicită nu clară sau de declarații de acest tip nu deranjează, de exemplu, minorități din țările respective care ar putea fi votanți republicani, minorități poloneze, minorități est-europene care normal, sunt în prima linie și pot fi deranjate sau speriate de ideea că țara lor de baștină ar putea să fie invadată de Rusia, iar America s-a uita liniștit acolo, sau mai mult, cum a spus Trump, „ar încuraja Rusia să atace țările respective”.
Deci e posibil să existe niște costuri, fiindcă declarațiile contondente ale lui Trump aduc notorietate, aduc un anumit tip de virilitate electorală, dar conduc și la pierderi de voturi prin contondența lor”, spune analistul Bogdan Teodorescu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”