Bogdan Teodorescu: „Există ipoteza conform căreia cea mai bună soluție ar fi ca PSD și PNL să genereze un candidat INDEPENDENT”

Publicat: 15/02/2024, 11:18

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El a oferit o analiză detaliată a peisajului politic din România și modul cum se pot ajunge la anumite înțelegeri politice între PSD și PNL pentru propunera unui candidat la președinție total independent. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat dacă va exista un „efect de domino” în cazul în care Partidul AUR va lua un scor bun la alegerile europarlamentare, analistul Bogdan Teodorescu spune: „Da. De fapt e invers. Dacă AUR ia un rezultat prost, se desumflă. AUR-ul a crescut pe un val de comunicare foarte bună. AUR comunică bine. Simion este un lider foarte harnic și care merge mult, se agită agită, dar el poate să aibă o problemă destul de mare – problema cu Rusia, fiindcă statutul lui în legătură cu această problemă este neclar.

Cele două interdicții de intrare în Moldova și Ucraina, sigur nu-i fac bine. Sigur îi fac bine și mă refer în percepția publica românească. Electoratul lui este electoratul lui. El ca să ajungă unde trebuie, mai are nevoie de electorat pe care nu l-a convins. El și-a strâns un electorat acolo, dar ca să ajungă să conteze, el mai are nevoie de electorat, ori deja acel electoral s-ar putea să aibă probleme cu asta”, spune Bogdan Teodorescu.

De ce scor electoral are nevoie AUR să „conteze politic”

De asemenea, întrebat ce înseamnă din punct de vedere procentual ca AUR-ul lui George Simion  „să conteze electoral”, analistul politic Teodorescu spune: „Peste 25,25%. Atunci ar fi un jucător important în tot ceea ce se întâmplă. Un sfert de voturi și aproape de PSD.  Deci la la momentul de față, mie mi se pare, din ce se vede, că de o perioadă de timp el nu mai adaugă voturi. Nu spun că pierde”, spune Teodorescu.

În momentul când George Simion a încercat să confiște protestul transportatorior și al fermierilor, atunci liderul AUR a făcut o eroare majoră ceea ce nu i-a mai adus voturi suplimentare din partea electoratului nemulțumit de actuala clasa politică.

„Aia este exemplu clasic de eroare politică. În politică există acea minunată idee care este ambiguitatea. Dacă el tăcea din gură, o bună parte din oameni puteau să creadă că este în spatele acelei acțiuni, dar ducându-se acolo și fiind respins, toată lumea e convinsă că n-are nicio legătură cu acea acțiune.

Deci ambiguitatea îl ajuta. În momentul în care a vrut să clarifice situația a pierdut de fapt ipoteza de a convinge niște oameni că, de fapt, fermierii sunt de partea lui. Acolo a fost de fapt o eroare de judecată. La fel cum a fost eroare de judecată și declarația lui Târziu referitoare la teritorile românești”, a declarat Bogdan Teodorescu.

Cum va explica AUR apartenența la PPE-ul în care este și Karl Nehammer

Teodorescu a explicat posibilitatea ca AUR să se alăture Partidului Popular European (PPE) înaintea alegerilor. El a subliniat că o astfel de mișcare ar necesita explicații seriaose date electoratului AUR de către liderii Simion și Târziu, mai ales că din familia politică PPE se află și partidul lui Karl Nehammer, cancelarul Austriei care blochează nejustificat aderarea României la Schengen.

„Dacă AUR se afiliază direct la PPE înainte de alegeri, Simion, Târziu și toți ceilalți vor trebui să explice ce fac în același partid cu Karl Nehammer. Vor trebui să explice foarte multe lucruri complicate. Probabil că cea mai bună soluție pentru ei ar fi, din contră, să stea pe partea lor de suveraniști și după aceea să treacă… dacă țineți minte, a mai fost un partid care a făcut asta candidat la ALDE și după aia s-a dus la PPE”, a declarat el.

Varianta unui independent la prezidențiale

„Candidatura la președinție are la acest moment niște actori clar desemnați, Ciucă, Ciolacu, Simion, cel puțin deocamdată, Drulă, cel puțin deocamdată, Șoșoacă… Deci ăștia sunt candidații și câțiva candidați în așteptare… evident, clasicul Geoană, care în acest moment așteaptă.

Din punctul meu de vedere există o ipoteză, am citit-o astăzi, anunțată de Andrei Caramitu, conform căreia, probabil cea mai bună soluție pentru cele două partide ar fi să genereze un independent, unu care nu-i nici de la unu, nici de la altul. PNL, PSD să-și genereze un independent pentru președinție, să susțină amândouă și după aia să-și împartă restul de acolo în jos.

Eu nu afirm că o să vrea sau nu PSD acest lucru, dar cel puțin la acest moment, în fața acestui impas în care se află, există și această variantă enunțată. Nu spun că este cea mai bună.

Mircea Geoană, „nefrecventabil” pentru PNL

Geoană nu e un independent, oricât pare de ciudat, fiindcă totuși a fost președintele PSD-ului. Cred că pe Geoană chiar niciodată nu va voii PNL-ul. Totuși Geoană are un trecut de  7 ani de președinție a PSD, eu mă refer chiar la un dependent autentic, dacă cumva acest lucru este posibil și dacă cumva acest personaj există”, spune Teodorescu.

Întrebat dacă se poate schimba majoritatea după alegerile generale parlamentare, analistul politic spune: La acest moment, dacă remarcăm, atât PNL cât și AUR au îmbrăcat „haina anti-pesedismului” și cumva e o întrecere între ei, care e mai anti-pesedist decât celălalt”, a spus Bogdan Teodorescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang