În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a abordat teme esențiale legate de situația geopolitică actuală, în special în contextul conflictului din Ucraina. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Publicistul Ion Cristoiu a subliniat complexitatea deciziilor luate de statele europene în fața provocărilor generate de război.
„Acum un an sau acum o lună, dacă spuneai că s-ar putea ca România și Polonia să accepte cererea lui Zelenski, să tragă de pe teritoriul lor în rachetele care zboară deasupra Ucrainei, ai fi zis că sunt nebuni. Marea problemă la summit e să se întoarcă cu această decizie”, spune analistul.
Cristoiu a criticat lipsa de viziune și de planificare strategică în abordările actuale. În opinia sa, liderii europeni nu iau în considerare efectele pe termen lung ale deciziilor lor.
„Ei nu se gândesc la efecte. Zic: Și ce o sa facă rușii? Avem o bătălie pe maidan. Dacă unul este pus cu spatele la zid reacționează. Toți spun: lasă că ăla nu o sa aibă curaj. Dar dacă are curaj?”, afirmă Cristoiu.
Un alt punct crucial pe care l-a ridicat Cristoiu este absența unei opinii publice active în legătură cu acest conflict. Comparând cu Primul Război Mondial, el a observat că, în prezent, liderii nu sunt întrebați despre viziunea lor pe termen lung pentru finalizarea conflictului.
Deși toată lumea agreează că Ucraina trebuie să își păstreze independența și să recupereze teritoriile, întrebările despre timeline-ul acestor acțiuni rămân fără răspuns.
„Spre deosebire de Primul Război Mondial, nu avem o opinie publică. De exemplu, Macron. Nimeni nu îl întreabă: Tu cum vezi finalul? Avem un război. Durează de doi ani. Cum vezi? Trebuie să păstrăm independența Ucrainei. Bun. Și în ce constă. Ucraina trebuie să-și recupereze teritoriile. Și în cât timp? Un an, doi, trei? Nimeni nu zice: Da, avem un timing”, a continuat analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”