Ce se ascunde în spatele sprijinului occidental / Dan Dungaciu dezvăluie SCENARIUL sumbru pentru Ucraina: „Riscă să devină nefuncțională”

Publicat: 26 07. 2024, 16:30

This browser does not support the video element.

Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a abordat complexitatea situației actuale din Ucraina și implicațiile sale geopolitice. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dungaciu a evidențiat un punct de vedere interesant al președintelui Joe Biden care, la summitul NATO, a afirmat că Ucraina a câștigat deja războiul în sensul că a reușit să rămână un stat independent și democratic.

„Noi, care trăim aici, ni se pare că toată lumea joacă între în relația Washington-Moscova, avem impresia că aici se decidă lumea. Din păcate, nu se decide aici. Domnul Biden a spus un lucru foarte interesant la summitul NATO, a fost poate cel mai importanta declarație. Ucraina a câștigat deja războiul pentru că a rămas rămas un stat independent și democratic. Deci, din punctul ăsta de vedere, am sentimentul că diferențele sunt mai degrabă tactice decât strategice”, spune analistul.

„Sprijinim Ucraina ca să obținem o poziție de negociere cu Federația Rusă”

Conform analizei lui Dungaciu, sprijinul occidental pentru Ucraina nu este neapărat orientat spre obținerea unei victorii decisive asupra Federației Ruse, ci mai degrabă spre consolidarea unei poziții de negociere favorabile.

„Noi, occidentalii, sprijinim Ucraina ca să obținem o poziție de negociere cu Federația Rusă. Dar nu sprijinim Ucraina in teoria victoriei domnului Zelenski. Ucrainienii au percepția că noi trebuie să-i ajutăm până înving pe ruși până la capăt”, continua Dungaciu.

O țară nu e doar un teritoriu

Într-un conflict de această magnitudine, Dungaciu argumentează că esențial de analizat capacitatea unei națiuni de a-și menține funcționalitatea internă, inclusiv aspectele sociale, culturale și economice. Astfel, potrivit analistului, războiul dintre Ucraina și Rusia nu se reduce doar la câteva metri pătrați de teritoriu câștigat sau pierdut.

„Orice armă pui pe teren ai un câștig pe termen scurt. Războiul dintre ucraineni si ruși nici măcar nu mai nu mai are legătură cu câți metri pătrați mai câștig sau kilometri mai câștigă. O țară nu e doar un teritoriu. E capacitatea ei de a-și hrăni cetățenie, de a dezvolta condiții sociale, culturale, economice”, explica acesta.

Ucraina riscă să devină nefuncțională

În prezent, infrastructura energetică a Ucrainei este grav afectată, iar acest lucru pune în pericol funcționalitatea țării. Dungaciu menționează că, în ciuda ajutoarelor internaționale, acestea nu sunt suficiente pentru a restaura infrastructura distrusă.

„Indiferent câte Patrioturi vom da noi în Ucraina, ele nu mai pot să repare infrastructura energetică a Ucrainei care e deja distrusă. Experții americani spun că va fi cea mai grea iarnă a Ucrainei de când a început războiul. Ucraina în acest moment riscă să devină nefuncțională”, conchide analistul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.