Într-o ediție transmisă live de Gândul, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a făcut o analiză asupra dinamicii geopolitice contemporane, cu accent pe relațiile dintre Europa, China și Rusia, în contextul conflictului din Ucraina. Urmăriți, aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Una dintre observațiile-cheie ale profesorului Dungaciu a fost legată de confruntarea geopolitică între Europa și Rusia, precum și de importanța pe care Europa a acordat-o conflictului din Ucraina. Acesta a subliniat că Europa a investit resurse considerabile în sprijinul Ucrainei, cu o contribuție semnificativă în alocarea de sprijin financiar.
„China nu trebuie să sprijine Rusia. Si aici se luptă, de fapt, doi actori care stau față în față. Unul care vrea să fie geopolitic, cum este Europa, care și-a pus toți banii pe războiul din Ucraina. Europa, totuși, a dat mai multi bani decât americanii. La nivel de armament, America e decisivă. Pentru că în momentul în care tu dai niște arme, totul depinde de tine, inclusiv la muniție, la mentenanță, la tot. Asta e marele pariu al Europei. Asta poate să fie și gloria și decăderea Europei – dacă pierde Europa în războiul din Ucraina. Deci dacă pierde Europa în Ucraina, Europa nu mai are viitor ca actor strategic. Dar planul A, planul B, planul C al Bruxelles-ului este victoria în Ucraina”, spune Dungaciu.
În ceea ce privește relațiile China-Europa, profesorul Dungaciu a evidențiat complexitatea poziției Chinei, care se află într-o situație delicată, având nevoie de piața europeană pentru prosperitatea sa economică.
„Chinezii sunt și ei într-o sunt într-o postură complicată pentru că ei au nevoie de piața europeană pentru că acolo sunt banii. Nu vor să le plece companiile. Tensiunea dintre economic și geopolitic, dintre securitate și prosperitate este enormă și la nivelul Chinei. China încă n-are un răspuns la asta. Cine și-a schimbat comportamentul? Chinezii sau europenii? Cine a greșit? Chinezii spun nu. Noi am rămas la fel. Voi v-ați schimbat.”
Analistul a amintit cazul Huawei și a remarcat că acesta reprezintă un exemplu de decizie strategică bazat pe preocupări de securitate și implicații geopolitice, mai degrabă decât pe considerente economice.
„Cazul Huawei este unul dintre cazurile în care oprirea unei companii chineze s-a făcut din acțiuni de securitate. Huawei-ul nu a fost oprit din actiuni economice. A fost scos din competitie pentru ca este o chestiune strategica. Spune-mi ce rețea 5G ai ca să spun la ce câmp geopolitic ești aliniat. Adică rețeaua 5G este ideologia dinainte de 89’. Asta era ideologia care te-a plasat într-un câmp de putere. Acum nu mai sunt ideologii, nu mai contează. Deci toată ideologia, discursurile, chiar valorile, din păcate, nu mai au valoare”, conchide Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”