Într-o ediție transmisă live de Gândul, Crin Antonescu, politician, istoric și fost președinte al PNL, discută despre transformările ideologice recente și despre provocările cu care se confruntă civilizația occidentală. El afirmă că revenirea stângii nu este doar o mișcare politică, ci și o amenințare la adresa identității culturale. Antonescu spune că ideologiile aberante nu pot fi încadrate în categoriile tradiționale de stânga sau dreapta, având efecte devastatoare asupra umanității. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Crin Antonescu reflectează asupra evoluției politice, observând că revenirea stângii, considerată inițial o iluzie, este mai complexă decât pare. El spune că victoria ideologică în Războiul Rece a fost percepută ca o victorie a dreptei și a liberalismului. Această dinamică a dus la o înțelegere greșită a dispariției stângii din peisajul politic. Antonescu sugerează că, în realitate, revenirea stângii nu este doar un fenomen local, ci un semn al unor tendințe globale.
„Mai întâi, mie mi s-a părut că e vorba doar de o revenire a stângii care practic dispăruse. Victoria în războiul rece… ideologic, era și o victorie a dreptei, cumva a liberalismului. Și atunci am crezut că e o revenire a stângii.”, afirmă acesta.
Crin Antonescu discută despre impactul căderii Uniunii Sovietice, afirmând că „pentru că spirite lucide au și scris imediat faptul că a căzut Uniunea Sovietică, faptul că, mă rog, marxismul nu-l mai cumpără nimeni.” El spune că ideologiile tradiționale nu mai au aceeași influență, iar în locul lor apar noi concepte, precum neo-marxismul. Antonescu sugerează că, în acest context, asistăm la o diversificare a ideologiilor, care se manifestă printr-o serie de „uniforme” ideologice.
„O să avem, cum zic, forme de neo-marxism, de sexomarism, de, mă rog, specialități.”, spune el.
Crin Antonescu își exprimă îngrijorarea cu privire la starea actuală a discuțiilor politice, spunând că dezbaterile ideologice au evoluat într-o formă de auto-sabotaj al valorilor fundamentale ale civilizației occidentale. El afirmă că, în loc să contribuie la progresul societății, aceste conflicte exacerbează diviziunile și generează un sentiment de instabilitate.
„Dar e mai mult decât atât. Pentru că dacă ar fi în continuare o bătălie ideologică, stânga-dreapta, este mai mult decât atât, este o formă de nebunie, de sinucidere a civilizației occidentale.”, argumentează Antonescu.
Antonescu relatează că, în loc să ne concentrăm asupra inamicilor externi, trebuie să recunoaștem impactul distrugător al ideologiilor radicale asupra valorilor fundamentale ale societății noastre. Antonescu manifestă asupra conștiințelor pervertite și ideologiilor aberante care pot duce la dispariția identității culturale și politice.
„Pericolul cel mai mare pentru civilizația occidentală nu sunt nici ruși, nici chinezii. Pericolul sunt conștiințe pervertite, ideologii aberante care omoară identitatea culturală, politică, profilul uman al omului occidental.” spune acesta.
Crin Antonescu discută despre fenomenul aberațiilor ideologice, explicând că acestea nu pot fi clasificate simplist ca fiind de stânga sau de dreapta. El descrie aceste ideologii ca fiind anticulturale și antiumane, mărturisind că există un pericol real în negarea unor concepte fundamentale, precum cele două sexe. Cu toată toleranța față de diversitate și opțiuni sexuale, Antonescu întărește că, atunci când cineva susține că există mai mult de două sexe, aceasta duce la o distorsionare a identității umane.
„Pentru că toate aceste aberații nu le pot califica de stânga sau de dreapta. Toate aceste aberații care sunt anticultură, care sunt antiumanitare la urma urmelor. Pentru că totuși, fără supărare și cu toată toleranța, repet, și pentru diversitatea și opțiunile sexuale. Știi că eu zic în glumă: ‘faceți, amestecați-le cum vreți, dar sunt două sexe pe lume.’ În momentul în care începi și vii și îmi spui că nu, că nu-s două, că-s trei, că-s cinci, că-s câte vreau eu… De fapt că mă transformi, că nu mai sunt om, așa cum ne știm de când suntem specia asta, ci pur și simplu mă transformi într-o creație aberantă.”, critică Antonescu.
Crin Antonescu abordează complexitatea conviețuirii între musulmani și societățile europene, cum ar fi cele din Franța și Belgia. El susține că dialogul cultural poate fi fructuos dacă ambele părți sunt dispuse să își împărtășească credințele și convingerile. Totuși, el observă că, în anumite situații, musulmanii pot răspunde agresiv, contestând identitatea și valorile europene.
„Apropo de problema musulmanilor, să spunem, în societățile de musulmanii din Franța, musulmani din Belgia, tu poți să discuți cu omul ăla spunând: ‘uite, eu am credința asta, am convingerea asta, am elementele astea de cultură, poți să conviețuiești cu ele sau nu, că eu le știu pe ale tale, tu le știi pe ale mele.’ Problema cu musulmanii este că ei îți ripostează: ‘eu le am pe astea, tu nu ai nimic, tu nu ai niciun Dumnezeu, la propriu sau la figurat, tu nu, tu nu ai niciun punct de reper, tu ești opusul a ceea ce înțeleg eu că înseamnă educație, că înseamnă sens pe lumea asta, ș.a.m.d’.”, spune el.
Crin Antonescu vorbește despre aderarea României la NATO și Uniunea Europeană. El clarifică faptul că nici Ion Iliescu, nici alți lideri nu s-au opus acestei direcții. Totuși, România nu a primit același sprijin internațional pe care l-au avut alte state. Antonescu afirmă că decidenții americani doreau să colaboreze cu România în cadrul NATO. Cu toate acestea, ei au preferat să se alieze cu foști securiști, considerându-i mai utili în acel moment.
„Nici Iliescu, nici nimeni nu se opunea să fim în NATO sau Uniunea Europeană. Noi nu am fost ajutați de partenerii noștri așa cum au fost ajutați alții. Decidenții americani au dorit să meargă cu România în NATO și așa mai departe, dar nu cu țărăniștii, ci cu securiștii. Erau mai folositori,” concluzionează Antonescu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”