Într-o ediție transmisă live de Gândul, Crin Antonescu, fostul președinte al Partidului Național Liberal a exprimat nemulțumiri față de politica externă a României, criticând incapacitatea statului de a reprezenta cu demnitate interesele naționale în context internațional. Antonescu a subliniat că, deși România se declară aliniată cu Vestul, nu are o identitate clară în NATO și UE. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Crin Antonescu consideră că societatea românească a evoluat mai rapid decât statul, care nu face altceva decât să frâneze progresul. Fostul lider liberal a adus în discuție faptul că niciun președinte recent nu a reușit să fie un adevărat mediator între stat și cetățeni.
„Eu cred că societatea românească a avansat astăzi mult mai mult decât statul care o ține pe loc, care o încurcă, care o compromite,” a declarat Antonescu.
Antonescu a criticat aspru politica externă a României, menționând lipsa de susținere pentru candidatul român la funcția de secretar general al NATO și subliniind faptul că alte țări, precum Ungaria și Slovacia, au reușit să-și impună interesele în detrimentul României. El a acuzat lipsa de identitate și de viziune a politicii externe românești, afirmând că România nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor.
„Nu doar că noi n-am avut o susținere, n-a fost nimeni care să spună, ‘Domnule, susțin candidatul României’, dar am văzut cum două țărișoare, cu tot respectul, și-au rezolvat interesele,” a transmis acesta.
Antonescu a subliniat că România are nevoie de lideri care să depășească simpla retorică și să aducă o viziune clară și concretă pentru viitorul țării. El a criticat faptul că prea des liderii politici se mulțumesc să se prezinte ca „oameni normali”, fără a oferi soluții clare sau un plan de acțiune pentru problemele majore.
„Nu e suficient. Trebuie să-mi spui ce poți face tu și nu pot face eu. Trebuie să-mi spui cu ce ești mai bun decât mine ca să mă conduci,” a comentat el.
Fostul președinte al PNL a remarcat, de asemenea, lipsa de imaginație și creativitate a României în politica externă. Potrivit lui Antonescu, România trebuie să-și asume un rol mai activ și să-și definească clar interesele, în loc să urmeze pasiv direcțiile trasate de alții.
„Nu avem capacitatea de a lansa provocări, nu avem capacitatea de a spune până aici sau de aici încolo,” a spus Crin Atonescu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”