Cristian Diaconescu: „Ambasada SUA a primit mandat de la Washington să transmită public AMENINȚAREA”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României a comentat reacția Ambasadei SUA cu privire la anumite aspecte din România. Diaconescu a subliniat că mesajul ambasadei nu a fost o inițiativă locală, ci a venit direct de la Washington, ca parte a unui mandat oficial. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Cristian Diaconescu a clarificat că semnalul transmis de Ambasada SUA nu a fost o inițiativă locală a misiunii diplomatice din România, ci un mandat direct din partea guvernului de la Washington. El a explicat că astfel de comunicări sunt parte dintr-un proces diplomatic bine structurat, nefiind improvizații.
„Ambasada americană nu a făcut decât să execute un mandat de la Washington. Aici nu e pe improvizație personală la fața locului. Deci au primit mandat să transmită public acest semnal.”, a declarat Diaconescu.
Relația cu ambasadele occidentale
Diaconescu a subliniat faptul că ambasadele occidentale, în special cele ale țărilor mari, precum SUA și Germania, au avut de-a lungul timpului un rol activ în dialogul cu România, intervenind uneori în chestiuni interne. În opinia lui, aceste intervenții nu ar trebui interpretate ca o lipsă de respect, ci ca un rezultat al canalelor diplomatice deschise.
„De ce nu se rezolvă pe canalele diplomatice, pe relațiile bilaterale? Poate pentru că noi nu avem contactele necesare în așa fel încât să primești o alertă timpurie, chiar pe telefon,” a spus acesta.
Atitudinea diplomaților față de liderii români
Referindu-se la întâlnirile dintre ambasadorii țărilor occidentale și oficialii români, Diaconescu a menționat că este important ca aceste discuții să respecte deontologia și curtoazia diplomatică. Acesta a criticat unele exemple din trecut, când diplomați occidentali au intervenit direct în anumite subiecte de politică internă.
„În primul rând, ar încălca deontologia și curtoazia diplomatică. Nivelul ambasador-șef de stat nu se parcurge atât de ușor.”, a explicat Diaconescu.
Critica la adresa candidaților la președinție
Fostul ministru a exprimat îngrijorări legate de lipsa de experiență a unor candidați la președinție, care, în opinia sa, nu înțeleg complexitatea funcției. Diaconescu a subliniat că aceste persoane nu au fost niciodată în interiorul sistemului și nu au experiența necesară pentru a gestiona provocările pe care le presupune funcția de președinte.
„Niciunul dintre ei nici măcar nu a călcat în instituția respectivă, ca să nu mai vorbesc de faptul că istoria profesională nu i-ar califica.”, a adăugat el.
Complexitatea deciziilor la nivel prezidențial
Cristian Diaconescu a descris dificultatea luării deciziilor la nivel înalt în funcția de președinte, menționând că liderii de stat trebuie să ia hotărâri rapide și bine fundamentate în fața unor probleme urgente, fără a avea întotdeauna timp pentru consultări detaliate.
„În momentul în care ești la Cotroceni, vezi în fața ta hârtii sau oameni pe care nu i-ai văzut în viața ta vreodată. Decizi singur.”, a concluzionat fostul ministru.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”