Cristian Diaconescu: „Este bine că am dat sistemul PATRIOT, dar trebuia scăzut din deficitul bugetar”

Publicat: 16 10. 2024, 12:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României a discutat despre rolul României ca furnizor de securitate în contextul actual al geopoliticii europene. Diaconescu a subliniat importanța strategică a României, datorită poziției sale geografice și contribuțiilor pe frontul de securitate, menționând că România joacă un rol vital în asigurarea stabilității în estul Europei.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Cristian Diaconescu a reamintit că România nu este doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor esențial, având o frontieră de 1.200 km cu zona de război din Ucraina. Această poziție o plasează în linia frontului, iar România trebuie să își consolideze relațiile cu partenerii strategici pentru a asigura o apărare comună eficientă.

„Președintele trebuie să meargă în structurile decidente bilaterale sau multilaterale și să spună: avem o frontieră de 1.200 km cu zona de război, suntem în linia frontului.”, a subliniat Diaconescu.

Probleme legislative și Marea Neagră

Fostul ministru a evidențiat dificultățile legislative privind securitatea în zona Mării Negre, menționând atacul asupra Insulei Șerpilor ca exemplu de conflict în proximitatea teritoriului suveran al României. El a atras atenția asupra necesității unor reforme care să permită o mai bună gestionare a crizelor și a operațiunilor militare în această regiune.

„Atacul Insulei Șerpilor a fost în zona noastră de suveranitate limitată. Pe teritoriul suveran al României s-a desfășurat un război și nu s-a întâmplat nimic?”, a întrebat retoric Diaconescu.

Parteneriate strategice și coridorul Finlanda-Polonia-România

Cristian Diaconescu a propus crearea unui coridor strategic între Finlanda, Polonia și România, pentru a întări cooperarea în domeniul securității la nivelul NATO și a descuraja amenințările din est. Acest coridor ar contribui la consolidarea apărării și la o mai bună coordonare în fața provocărilor comune.

„Mă gândeam la un coridor strategic Finlanda-Polonia-România, cu potențial defensiv pentru NATO și potențial descurajant pentru proximitatea estică.”, a precizat Diaconescu.

Deficitul bugetar și achizițiile militare

Diaconescu a abordat și problema deficitului bugetar, atrăgând atenția asupra costurilor ridicate ale achizițiilor militare. El a propus ca aceste cheltuieli să fie luate în considerare în calcularea deficitului, având în vedere contextul geopolitic dificil și nevoia de investiții în securitate. Totodată, el a criticat lipsa unor reglementări clare care să permită utilizarea armamentului achiziționat în afara poligoanelor militare.

„Am dat sistemul Patriot în Ucraina. Foarte bine, dar nu mi-l scazi din deficitul bugetar.”, a spus Diaconescu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”