Cristian Diaconescu: „Președinții României ne-au obișnuit să SUSȚINĂ un partid politic”

Publicat: 16 10. 2024, 14:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României și candidat la prezidențiale, a discutat despre implementarea proiectelor sale, subliniind responsabilitatea personală în urma consensului asupra acestora, absența susținerii președintelui pentru un partid politic, respectul față de majoritatea parlamentară și importanța familiei ca fundament al societății. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Întrebat cum o să implementeze proiectele din planul său, Diaconescu a afirmat că, în primul rând, își asumă responsabilitatea după ce se ajunge la un consens asupra proiectului. În al doilea rând, el a subliniat că nu va exista susținere din partea președintelui pentru un partid politic. De asemenea, el a menționat că respectă majoritatea parlamentară care propune un candidat de prim-ministru, iar discuțiile vor include stabilirea unor linii de acțiune conform mandatului constituțional.

„În primul rând, asumând în partea de responsabilitate, după ce ne înțelegem pe proiect. În al doilea rând, făcând o schimbare, și anume ne-au obișnuit președinții României să potențeze un partid politic, indiferent în ce fel forme de agregare. Nu va exista acest subiect. Sigur că respect majoritatea, majoritatea parlamentară propune un candidat de prim-ministru. Cu candidatul de prim-ministru se discută și se stabilesc o serie de linii de acțiune și respectând mandatul constituțional. În orice caz, nu fac politică, fac proiect.”, a spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu: „Familia este reprezentativă”

Întrebat de ce se concentrează atât de mult pe familie, Diaconescu a subliniat că aceasta este convingerea sa personală. El a menționat că, în constituție, familia, definită ca fiind formată din bărbat și femeie, reprezintă un criteriu fundamental. De asemenea, a argumentat că respectul pentru cetățean implică recunoașterea rolului central al familiei în discuțiile economice și sociale.

„În primul rând, că este convingerea mea. În al doilea rând, pentru că în constituție, familia, format din bărbat și femeie, reprezintă criteriul fundamental. În al treilea rând, dacă vorbesc de respect pentru cetățean, automat familia este reprezentativă și mai ales, orice discuție se poartă, inclusiv de natură economică, într-o formă sau alta, privește familia. Și vă dau imediat un argument se discută despre impozite, venituri pe gospodărie, fără ca nimeni să definească gospodăria.”, a afirmat Diaconescu.

România- lider regional în sud-estul Europei

Diaconescu subliniază că ideea ca România să fie lider regional în sud-estul Europei reflectă o frustrare legată de lipsa de respect și reacție din partea NATO, care va acționa rapid în flancul nordic, dar „adecvat”  în sud. El consideră că această întârziere reprezintă o eroare diplomatică, evidențiind necesitatea ca România să își consolideze rolul în securitatea regională.

„România să fie lider în sud-estul Europei e o formă elegantă în a exprima un anume tip de frustrare când nu am beneficia de respect. În 2014 intră rușii în Ucraina, 2016 se hotărăsc să se formeze grupurile de luptă în statele baltice și Polonia, adică forță NATO cu glonț pe țeavă, cu reacție imediată. Iar în aceleași decizii NATO, și acolo nu s-au băgat rușii, în aceleași decizii NATO se spune că în partea sudică a flancul estic reacția în caz de amenințare e una adecvată. Și atunci, dacă stau să mă uit de la Kremlin, ia să vedem cum funcționează solidaritatea ăstora, pentru că, de fapt, acolo e ținta. Și văd că în partea de nord, la statele baltice și Polonia, sunt pregătiți să reacționeze imediat. În partea de sud ne mai gândim, dovadă că asta este eroare strict politico-diplomatică a noastră, evident. Dovadă că a fost o eroare este că în 2022 am înființat și în partea de sud aceste grupuri de luptă.”, a concluzionat Diaconescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”