Ion Cristoiu: „Von Der Leyen nu mai întâmpină nicio REZISTENȚĂ în Europa. Are tendințe dictatoriale”

Publicat: 20/09/2024, 12:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a adus în discuție influența crescută a Ursulei Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene și a comparat-o cu Ceaușescu sau Stalin. El l-a criticat și pe Klaus Iohannis declarând că „El a fost pus tocmai pentru a fi slugă.”  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, este descrisă de unii analiști politici ca având o influență fără precedent în structurile europene. Conform criticilor, ea a redus la tăcere opoziția și și-a consolidat puterea, controlând decisiv politicile Uniunii Europene. După un mandat marcat de multiple crize, Von Der Leyen a fost realesă la conducerea Comisiei Europene, iar acum acționează cu autoritate totală, fără să fie contestată. Aceasta este comparată cu o regină sau împărăteasă care taie și spânzură fără opoziție. Aceste critici vin pe fondul acuzațiilor că liderii europeni nu mai joacă un rol de echilibru în fața influenței ei.

Ursula Von Der Leyen spune, Macron face

Cristoiu a făcut o paralelă între relațiile internaționale și puterea de decizie a lui Von Der Leyen. El a susținut că influența ei se extinde chiar și asupra liderilor din state importante precum Franța, unde, conform unor informații, ea ar fi reușit să intervină în deciziile președintelui Macron.

„Ți-ai fi imaginat vreodată că avem un președinte al Franței care a trimis pe cineva, și ea l-a sunat și i-a zis: ‘Fii atent aici, îmi trimiți pe altcineva!’, iar el l-a trimis. Ce spune asta? Că în Europa, ea nu mai întâmpină nicio opoziție. Până acum, președintele Comisiei Europene depindea mult… Nu a existat emisiune în care să nu vorbim despre tendințele dictatoriale.” spune acesta.

Teorie controversată: „Eu aș spune că a fost pusă de Putin”

Criticii consideră că Von Der Leyen a jucat un rol esențial în gestionarea relațiilor cu Ucraina, fiind una dintre principalele susținătoare ale acordării de ajutor financiar și militar. Ea a vizitat de nenumărate ori Kievul și a decis transferul unor sume semnificative din bugetul UE către această țară. Cristoiu a lansat și o teorie controversată conform căreia Von Der Leyen ar fi fost susținută de Vladimir Putin, având ca scop distrugerea Uniunii Europene din interior. El susține că Putin are nevoie de două femei: Ursula Von Der Leyen și Kamala Harris. Acesta mai crede că Vladimir Putin se teme de Trump, iar venirea Kamalei Harris la cârme ar însemna distrugerea Uniunii Europene.

„Eu aș spune că a fost pusă de Putin. Putin are nevoie de două femei: de Harris… Venirea ei înseamnă distrugerea Uniunii Europene. Putin se teme de Trump, iar criza în care se află Uniunea Europeană se adâncește.” relateză Cristoiu.

Ion Cristoiu o vede pe Von Der Leyen un fel de „noul Stalin sau noul Ceaușescu”

În discuția sa, a fost criticat și felul în care portofoliile Comisiei Europene sunt gestionate, oferind exemplul comisarului pentru Agricultură și Alimentație, numit din Luxemburg, o țară fără o agricultură notabilă. Cristoiu a adăugat că unele dintre cele mai importante portofolii europene au fost preluate de politicieni din state mici, precum Letonia și Lituania, ceea ce le face mai ușor de controlat de către lidera europeană. Criticile lui Cristoiu au mers chiar mai departe, sugerând că Von Der Leyen ar avea asemănări cu dictatori din trecut, precum Nicolae Ceaușescu sau Iosif Vissarionovici Stalin. El afirmă că aceste tactici, cum ar fi numirea unor personalități politice fără greutate în funcții cheie, îi oferă lui Von Der Leyen un control total asupra politicii europene.

„Dacă ne uităm la felul în care a ajuns dictatoare, un fel de noul Stalin sau noul Ceaușescu, acum vom vedea câteva șmecherii destul de bune. Prima șmecherie a fost că a numit comisari din țări de 2 lei, Letonia, Lituania… sau personalități șterse, precum Mânzatu și alții… Are un precursor, Ceaușescu.” critică scriitorul.

Pe măsură ce Ursula Von Der Leyen, a dezvăluit publicului cei 26 de comisari și rolurile lor, un lucru a fost dedus imediat: ea va avea control neîngrădit asupra politicii europene, a diluat portofoliile puternice împărțindu-le mai multor persoane.

Cristoiu îl numește pe Iohannis „slugă”

Cristoiu a extins discuția și asupra situației politice din România, criticând dur rolul lui Klaus Iohannis. El l-a descris pe președintele României drept o „slugă”, pusă în funcție doar pentru a urma ordinele venite din exterior. După un mandat îndelungat, Iohannis este perceput de unii critici ca un lider care a fost impus de forțe externe, fără a aduce beneficii reale României.

„El a fost pus tocmai pentru a fi slugă… Înțelegerea tacită cu el a fost următoarea: ‘Tu ești slugă, noi te punem slugă, nu vrei și altceva în plus…’ Cât ne-a costat pe noi tot acest cretinism al lui Iohannis… Până la urmă, aș fi zis: ‘Da, ne-am sacrificat pentru el, ne-am sacrificat ca să ajungă pe primul loc la Senat’… Știi că organizațiile nu-l vor?” spune Cristoiu.

Ion Cristoiu: „Un alt prilej de melancolie este Biden”

În final, scriitorul a criticat și poziția lui Joe Biden, afirmând că ce a făcut acesta este un prilej de melancolie. El crede ca ne-au dispărut liderii și că nu este ideal să primești un șut în fund doar de dragul partidului.

„Ne-au dispărut liderii… Pentru mine, alături de Iohannis, un alt prilej de melancolie este Biden. Zău că nu înțeleg, chiar atât de mult înseamnă să fii om de partid?” concluzionează acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Iulian Marinescu
Iulian Marinescu, originar din Târgu Jiu, a absolvit studiile de licență și master la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Cu o carieră diversificată, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”