Gen. (R.) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Armata elvețiană este extrem de bine pregătită, iar România ar putea să preia modelul ei, spune generalul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Pentru ca serviciul militar să aibă cele mai bune efecte pentru România, ar trebui să fie organizat după modelul elvețian. Elveția este o țară cu neutralitate perpetuă, dar are o armată foarte bine pregătită și un teritoriu foarte bine pregătit pentru apărare. Armata este obligatorie”, a declarat gen. (R.) Eugen Bădălan
În ceea ce privește sistemul de pregătire al teritoriului elvețian, acesta informează că adăposturile subterane asigură intrarea a 114% din populația Elveției.
„În legătură cu pregătirea populației, sistemul elvețian este în felul următor: toți tinerii care îndeplinesc vârsta majoratului sunt încorporați și fac pregătire militară trei luni. După trei luni, pleacă acasă cu echipamentul și armamentul individual. În următorii 10 ani, în fiecare an participă la un stadiu de pregătire de o lună. Eu mă leg întotdeauna de articolul 52 din Constituția României, care spune așa: Cetățenii României au dreptul și obligația de a-și apăra țara. Dacă prin constituție cetățenii sunt obligați să apere țara, statul trebuie să le asigure pregătirea necesară pentru a o apăra”, a mai spus fostul șef al Statului Major General al Armatei Române, în emisiunea ”Marius Tucă Show”.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!
Sunt oameni care cred că România are o armată slabă și că am fost acceptați în NATO datorită poziției noastre strategice. Însă adevărul este că România nu este un stat peste care poți trece cu vederea când vine vorba de forțele armate.
În 2023, țara noastră ocupă, ca putere militară, locul 47 din 145 de state analizate de Global Firepower.
Din anumite puncte de vedere stăm foarte bine, potrivit sursei citate. De exemplu, la capitolul fregate, România (care are trei astfel de nave) se află pe poziția 15 din 145, iar la capitolul corvete pe 8 din 145 (cu șapte nave aflate în serviciu activ). Totodată, țara noastră ocupă locul 16 la capitolul artilerie tractată. Un loc bun, 23, ocupăm și la capitolul lansatoare de rachete.
În schimb, stăm foarte prost la capitolul avioane de atac la sol (poziția 145), submarine (145), distrugătoare (145) și elicoptere de atac (145). Nu avem nici măcar o singură astfel de armă în dotare.