Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Cum evenimentele din 2014 au RECONFIGURAT ordinea mondială/ Ion Cristoiu: „Trăim vremuri ISTORICE. Din 2014 a început o nouă eră”

Cum evenimentele din 2014 au RECONFIGURAT ordinea mondială/ Ion Cristoiu: „Trăim vremuri ISTORICE. Din 2014 a început o nouă eră”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a oferit o perspectivă profundă asupra evenimentelor contemporane, reflectând asupra modului în care istoria este modelată de acțiunile umane. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Cristoiu a argumentat că istoria lucrează prin intermediul oamenilor. Scriitorul sugerează că, deși există anumite legități istorice – cum ar fi prăbușirea regimului comunist – momentele cheie sunt adesea influențate de natura imprevizibilă a oamenilor.

„Ca sa dau înțelept oriental care spunea: să mă ferească Dumnezeu de vremuri interesante. Sunt vremuri interesante. Mereu am spus că istoria e de genul feminin. N-am zis în sens negativ. ea lucrează prin oameni. Sigur că sunt niște legități ale istoriei. Marx a încercat să le impună. Sigur că sunt. Adică regimul comunist trebuia să se prăbușească. Era o legitate. Dar momentele și toate astea vin din faptul că cei care fac istoria sunt oamenii. Și oamenii sunt imprevizibili”, spune Cristoiu.

Un nou imperiu și sfârșitul istoriei

Reflectând asupra evenimentelor globale recente, Cristoiu a marcat anul 2014, odată cu cucerirea Crimeii de către Rusia, ca un punct de cotitură. Până atunci, după căderea comunismului în anii ’90, lumea părea să fie unipolară, dominată de o singură superputere – Statele Unite ale Americii.

„A început din 2014, de la cucerirea Crimeii când, până atunci, după 90′ lumea era unipolară. Aveam un imperiu nou. Cel mai mare imperiu din istorie, imperiul american. Și s-a și proclamat sfârșitul istoriei. Gata, s-a terminat, a dispărut răul. Rusia e la pământ, China de abia ieșise din revoluția culturală”, a continuat Cristoiu.

Cu toate acestea, această dominație a început să fie contestată, iar din 2014, lumea a intrat într-o „plină vâlvătaie planetară”, conform scriitorului. Acesta sugerează că ne aflăm într-o perioadă de schimbare a polilor de putere nu doar la nivel global, ci și în Europa, unde națiuni precum Polonia și Ungaria, cu moșteniri imperiale, aspiră la un loc în cadrul puterilor occidentale.

„Bătălia pentru schimbarea polilor de putere nu are loc numai în lume. Are loc și în Europa. Popoarele din est, de genul Poloniei, de genul Ungariei, care aveau în spate foste imperii, moșteniri, pretind și ele să intre în conceptul puterilor occidentale”, adaugă publicistul.

Transformări sociale și individualismul

Ion Cristoiu a atins și subiectul transformărilor sociale profunde, observând dispariția familiei tradiționale ca unitate centrală a societății.

„Avem de-a face si la nivelul rasei cu o bătălie cu noi tendințe. Dispare familia ca unitate. Familia domina. Pe vremuri era masa. După asta a dispărut masa în comun. A mai rămas televizorul, statul în comun pe canapea. Acum nu mai e. E telefonul mobil. Deci lumea se îndreaptă către aceste individualism”, conchide scriitorul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele