Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Cum s-au schimbat ALEGERILE în 20 de ani/ Adrian Năstase: „Nu am vrut MANDAT de președinte de 5 ani”

Cum s-au schimbat ALEGERILE în 20 de ani/ Adrian Năstase: „Nu am vrut MANDAT de președinte de 5 ani”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Năstase, fostul premier al României, a discutat despre evoluția procesului electoral din ultimii 20 de ani. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

În comparație cu alegerile din 2004, Adrian Năstase evidențiază atât asemănări, cât și diferențe fundamentale care au influențat scena politică românească.

Modificarea duratei mandatului prezidențial

Una dintre cele mai mari schimbări enunțate de fostul premier, Adrian Năstase, este modificarea duratei mandatului prezidențial de la 4 la 5 ani.

„Minciuna cu mandatul de 5 ani. Practic în proiectul de lege pentru revizuirea constituției a fost Iorgovan, PD-ul și PNL-ul împreună care au propus povestea asta pentru că se săturaseră ca, în alegeri, candidatul PSD-ului la prezidențiale să fie locomotivă și pentru parlamentare. Și atunci au spus: hai să le mutăm, să le separăm. După 20 de ani, iată că s-a revenit la povestea asta”, spune fostul premier.

Adrian Năstase a propus ca, odată cu alegerile prezidențiale și parlamentare, să fie adoptată și o lege de revizuire a Constituției privind revenirea la mandat de 4 ani.

Structura alegerilor în 2004 vs. 2024

În 2004, alegerile parlamentare și primul tur al prezidențialelor s-au desfășurat în aceeași zi, iar al doilea tur pentru prezidențiale a avut loc după două săptămâni.

„Acum ce este diferit? Practic, în 2004 alegerile au fost în două secvențe – alegeri parlamentare și primul tur la prezidențiale, împreună, în 2004. Si al dolea tur pentru prezidențiale la peste 2 săptămâni”, continuă acesta.

În schimb, în 2024, alegerile sunt structurate în trei runde. Alegerile parlamentare mobilizează puternic partidele mari deoarece primarii și președinții de consilii județene sunt direct implicați în acest proces, având interesul să obțină cât mai multe locuri în Parlament, potrivit fostului premier.

„Primarii, președinții de consilii sunt cei care mișcă mașina partidelor mari în ideea de a obține cât mai multe locuri în Parlament și de a avea un anumit ascendent în ceea ce privește legiferarea și proiecte și eventual chiar compunerea guvernului”, adaugă Adrian Năstase.

Importanța mobilizării în turul al doilea

Totodată, după ce se încheie alegerile parlamentare, există riscul ca în al doilea tur al prezidențialelor mobilizarea să fie redusă, fenomen observat și în 2004, când partidele considerau, potrivit lui Adrian Năstase,  că „au sacii în căruță” după câștigarea alegerilor parlamentare și nu mai investeau la fel de mult efort în campania pentru al doilea tur al prezidențialelor.

„Problema este că atunci când ai alegerile prezidențiale de tur doi, ulterior alegerilor parlamentare, când s-a întâmplat în 2004, cei de la partid, uneori sau în anumite situații consideră că au sacii în căruță și nu se mai mobilizează la al doilea tur de scrutin. Turul al doilea va fi mult mai dificil”, conchide Adrian Năstase.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și