Într-o ediție transmisă live de Gândul, fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, a abordat mai multe subiecte legate de relațiile internaționale și provocările globale actuale, în contextul alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Victor Ponta a subliniat impactul pe care o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile din noiembrie l-ar avea asupra relațiilor internaționale, evidențiind poziția specială a premierului ungar Viktor Orbán.
„Orban a fost la Viena, s-a întâlnit cu șeful opoziției, nu cu Nehammer. S-a întâlnit cu șeful opoziției din Cehia. Dacă în noiembrie se întâmplă ce credem toți, câștigă Trump, Victor Orban va fi singurul om de pe planetă dintre 7 miliarde care are pe telefonul mobil pe următorii: Putin, Xi Jinping si Trump”, a spus fostul prim-ministru.
Comparând dezbaterea prezidențială din Statele Unite între Trump și Biden cu alegerile europene, Ponta a criticat absența unei reacții adecvate a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, față de probleme urgente precum migrația, inflația și criza din Ucraina.
„Față de America, Ursula nici măcar n-a ieșit să răspundă la întrebările care le-au fost puse lui Trump și Biden. Ce facem cu emigrația, inflația, cu Ucraina?”, a continuat el.
Ponta a atras atenția că situația din Ucraina se va agrava, având în vedere că 80% din rețeaua de energie electrică și gaze este distrusă.
„Ce facem cu Ucraina? Vine octombrie. 80% din rețeaua asta de energie electrică și de gaz în Ucraina e distrusă. Ce facem pentru ei? Cică o să le dăm arme. Le dăm arme pe front, dar, copiii, nevestele, părinții lor o să înghețe în casă”, a explicat el.
Victor Ponta a evidențiat rolul central pe care China îl joacă în economia globală, reflectând asupra vizitelor sale frecvente în această țară și observând rapiditatea cu care aceasta evoluează.
„Ce facem cu China? Marea problemă e ce face Europa fără China. E prima dată când am auzit de la chinezi următorul lucru. Noi avem așa: un miliard și jumătate în China, un miliard și jumătate în India, un miliard în restul Asiei, un miliard în Africa. Europa e mică. BRICS-ul ăla are 4 miliarde de oameni, 5 miliarde”, a continuat el.
În contextul tehnologic, Ponta a discutat despre avantajele evidente ale mașinilor electrice chinezești față de cele europene, evidențiind superioritatea lor în termeni de calitate și preț.
„Apropo de mașinile electrice, le-am văzut, am mers cu ele. Sunt șapte clase peste orice mașină din Europa. Sunt mult mai ieftine. Sunt altă gândire. E ca smartphone-ul față de telefoanele alea vechi”, conchide Ponta.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”