Dan Dungaciu: „Aceeași presă care îl apăra pe Biden o SUSȚINE pe Harris”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, vorbește despre influența Rusiei în politica internațională și situația din Statele Unite. El a criticat presa pentru schimbarea atitudinii față de Biden și Harris, precum și dreapta europeană pentru compromisurile făcute. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a comentat asupra situației politice din Statele Unite. El a afirmat că dezbaterile actuale nu sunt despre securitate sau viziunea strategică a Americii. Dungaciu a menționat cazul vicepreședintei Kamala Harris. Dungaciu a atras atenția asupra faptului că aceeași presă, care îl apăra pe Biden, este acum preocupată de influența lui Harris în viitoarele alegeri.
„Din păcate, acolo nu e vorba despre securitate, viziune strategică a Americii, acolo este vorba de cum va arăta pe viitor. Pentru că exemplul ăsta pe care l-au făcut ei cu Kamala Harris, în care aceeași presă care, între noi fie vorba, îl apăra pe Biden, inclusiv de teama că vine Kamala Harris, aceeași presă spunea că domnul Biden trebuie să schimbe vicepreședintele în viitoarea campanie.” relatează acesta.
Harris a avut o performanță mult mai slabă decât Biden
Dan Dungaciu a abordat și posibilitatea unei schimbări în echipa de conducere a Statelor Unite. El a evidențiat că Biden a câștigat primarele cu milioane de voturi. În schimb, Kamala Harris, care ar putea deveni succesoarea lui, a fost eliminată devreme din cursă. Aceasta s-a întâmplat din cauza sprijinului redus din partea electoratului.
„Devine un pic mai complicat. Și eu sper că America să și aibă discuția asta o dată. Dacă tu poți să schimbi un președinte care a fost ales în primare, și a avut acolo sute de mii de voturi, milioane de voturi, domnul Biden, pentru că nu mai face față și îl schimbi, cu cineva care n-a concurat, doamna Kamala Harris a fost scoasă din „primaries” că a avut o performanță proastă din perspectiva electoratului american.”, explică Dungaciu.
Rușii schimbă președinții după bunul plac?
Acesta criticat influența Rusiei în politica internațională. El a ironizat ideea că, dacă Rusia poate schimba președintele Americii, atunci poate influența Brexitul. De asemenea, el a menționat structura politică a Franței, Germaniei sau Italiei. Dungaciu a sugerat că, dacă astfel de intervenții sunt posibile, atunci de ce mai are sens să organizăm alegeri în Republica Moldova? Potrivit lui, această logică este absurdă și exprimă faptul că ne-am pierdut rațiunea. De asemenea, el a criticat dreapta europeană, acuzând-o că a făcut prea multe compromisuri. El a mai adăugat că dreapta nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru situația politică actuală.
„Dacă noi credem că rușii au pus președintele în America, au făcut Brexitul, au schimbat structura politică a Franței, Germaniei, Italiei, Olandei, Spaniei, de ce mai facem alegeri în Republica Moldova? Care e sensul să faci alegeri în Republica Moldova când ăia reușesc să schimbe președintele în America. Noi ne-am pierdut mințile? Dar faptul că nimeni nu-și asumă nicio vină și vina principală este, după părerea mea, a dreptei europene care s-a complăcut în toate, au făcut toate compromisurile și s-a complăcut în toate.”, spune el.
Dan Dungaciu: „Cât de mare e criza în America, încât Donald Trump a ajuns președinte?”
Dan Dungaciu a criticat reacțiile față de alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. El a afirmat că, în loc să se caute vinovați externi, ar trebui să se analizeze motivele interne. Dungaciu a subliniat că oamenii ar fi trebuit să se întrebe cum a ajuns un candidat controversat, precum Trump, să câștige jumătate din voturile Americii. Dungaciu consideră că nimeni nu a fost dispus să analizeze această criză cu seriozitate.
„Pentru că noi ce spunem, domnule, nu e vina noastră când Donald Trump a fost ales în Statele Unite, în loc să te întrebi cum se face ca un personaj precum Donald Trump care avea toate negativitățile, să presupunem că așa crede cineva, domnule, dacă omul ăsta avea toate negativitățile lumii și a fost ales de jumătate de America președinte? Primul lucru care trebuia să te întrebi, e cât de mare e criza în America, încât Donald Trump a ajuns președinte, dar nu s-a întrebat nimeni asta.”, concluzionează Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”