Dan Dungaciu: „Avram Iancu reprezintă ceea ce ne ține împreună ca români. Războaiele se câștigă cu INIMA, nu cu mintea”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a discutat despre impactul istoric al lui Avram Iancu și despre provocările actuale cu care se confruntă România în contextul global. În cadrul emisiunii, Dungaciu a subliniat importanța reîntoarcerii la valorile naționale și a dezbaterii deschise asupra identității naționale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Dan Dungaciu a criticat lipsa de recunoaștere și discuție în jurul contribuției lui Avram Iancu, în contextul împlinirii a 200 de ani de la naștere. Analistul a subliniat că figura acestuia ar trebui să fie parte esențială a dezbaterii naționale despre identitate și unitate.
„Avram Iancu reprezintă ceea ce nu se discută în România aproape deloc”, a spus Dungaciu,
Lecții din experiența americană
Dungaciu a comparat situația din România cu cea din Statele Unite, unde dezbaterea despre identitate națională este constantă. Acesta a adus în discuție și importanța dezbaterii naționale pentru coeziunea socială.
„Dacă avem ceva de învățat de la americani, ar fi faptul că temele majore care ne privesc trebuie să le discutăm și nu trebuie să ne temem de ele. Noi nu discutăm pentru că am fost învățați timp de 30 de ani că aceste lucruri dispar”, a afirmat el.
Reziliența națională și războiul hibrid
Analistul a subliniat că reziliența națională nu este doar o problemă de mentalitate, ci de angajament și sacrificiu. Dungaciu a accentuat că sacrificiul pentru patrie este esențial pentru menținerea coeziunii naționale în fața amenințărilor externe.
„Reziliența nu-i o chestie de cap, reziliența e o chestie de inimă”, a declarat Dungaciu.
Criza identitară și nevoia de sacrificiu
Dungaciu a criticat lipsa de entuziasm național și angajamentul scăzut față de apărarea țării. Analistul s-a referit la necesitatea de a cultiva o identitate națională puternică pentru a motiva cetățenii să contribuie la apărarea țării.
„Dacă nu o să avem oameni care să se ducă să moară pentru asta, atunci s-a închis povestea cu România”, a spus el.
Provocări pentru politicienii români
În final, Dungaciu a abordat responsabilitatea politicienilor de a revigora sentimentul național. Acesta a pus accentul pe faptul că liderii români trebuie să redescopere și să promoveze valorile fundamentale ale națiunii pentru a uni țara.
„Nu poți să deprivezi de sensul identitar pe care îl are, să-i spui că de fapt, tu nu exiști”, a afirmat el.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”