Dan Dungaciu, despre tendințele birocratice din UE: „Birocrații de la Bruxelles trăiesc într-o BULĂ a lor”

Publicat: 23 08. 2024, 15:30

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al ISPRI „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a analizat tendințele birocratice din cadrul UE și influența excesivă a birocraților de la Bruxelles asupra politicilor europene. El a subliniat că selecția personalului de la Bruxelles favorizează o anumită mentalitate, ceea ce duce la o deconectare tot mai mare între deciziile UE și realitățile cetățenilor europeni. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a puterii birocraților de la Bruxelles, în detrimentul influenței politice a liderilor naționali, conform declarațiilor sociologului Dan Dungaciu. Acesta consideră că selecția personalului din instituțiile europene favorizează o anumită mentalitate omogenă, care adesea ignoră diversitatea și complexitatea societăților europene.

„Selecția birocratică la Bruxelles se face într-un anumit fel, se selectează anumite persoane care ocupă funcții birocratice,” a explicat Dungaciu.

O birocrație omogenă și îndepărtată de realitate

Dungaciu a subliniat că această uniformitate de gândire din cadrul birocrației europene duce la o percepție distorsionată asupra realităților sociale și politice din statele membre. El a criticat faptul că birocrații de la Bruxelles tind să ignore valorile tradiționale ale cetățenilor europeni, concentrându-se exclusiv pe agenda progresistă.

„Ei văd lumea așa cum știu ei. E lumea lor, nu e lumea reală,” a spus Dan Dungaciu.

Acesta a comparat atitudinea birocraților de la Bruxelles cu cea a oficialilor americani din Afganistan, criticând lipsa de înțelegere a realităților locale.

„Gândirea asta de la Bruxelles intră într-o anumită coliziune cu realitatea, așa cum a fost în cazul americanilor din Afganistan,” a remarcat el.

Consolidarea puterii Comisiei Europene

Dungaciu a subliniat, de asemenea, că puterea Comisiei Europene a crescut considerabil în contextul crizelor recente, cum ar fi pandemia de COVID-19. Aceasta a dus la o consolidare a influenței birocraților în detrimentul liderilor politici din Consiliul European.

„Puterea Comisiei Europene a crescut la Bruxelles ca urmare a slăbiciunii puterii politice a Consiliului European,” a explicat Dungaciu.

În opinia sa, această consolidare a birocrației la Bruxelles subminează democrația europeană și contribuie la creșterea euroscepticismului în rândul cetățenilor.

„Există deja o putere a birocrației care e atât de consistentă, încât dacă nu ești suficient de puternic și de pregătit, s-ar putea să fii dominat de această birocrație,” a avertizat el.

Necesitatea reformei în Uniunea Europeană

Dungaciu a încheiat prin a atrage atenția asupra necesității unei reforme a Uniunii Europene, care să echilibreze influența birocraților cu cea a liderilor politici aleși.

„Acum Uniunea Europeană se birocratizează inclusiv ca urmare a slăbiciunii politice a liderilor din Consiliu,” a concluzionat.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.