Dan Dungaciu, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova: „Puține șanse ca Maia Sandu să CÂȘTIGE din primul tur”

Publicat: 27 09. 2024, 17:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician a avertizat asupra mizelor ridicate atât pentru politica internă, cât și pentru integrarea europeană a țării, în contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale cruciale, iar analistul Dan Dungaciu a subliniat importanța unui referendum organizat simultan cu alegerile, care ar putea decide viitorul european al Moldovei. În plus, Dungaciu atrage atenția asupra luptei politice dintre forțele pro-europene și cele de stânga, care ar putea complica traseul țării spre integrarea în Uniunea Europeană.

Alegerile prezidențiale din 2024 și miza referendumului

Dan Dungaciu a evidențiat că alegerile prezidențiale din 2024 vor fi esențiale pentru Republica Moldova, dar cel puțin la fel de important este referendumul ce va avea loc în aceeași zi, având ca temă integrarea europeană. Acesta consideră că referendumul va reprezenta un moment cheie, dincolo de schimbările politice posibile.

„Cred că miza cu referendumul e mai mare, pentru că nu vreau să-mi imaginez că acest referendum să nu treacă. E nevoie de 30% ca să fie validat”, a explicat Dungaciu.

Provocările pentru Maia Sandu și susținătorii săi

Dungaciu a remarcat că, deși președinta Maia Sandu este favorabilă direcției pro-europene, există riscul ca nu toți susținătorii ei să fie motivați să voteze în favoarea referendumului. Acesta a menționat că apetitul electoratului pro-european ar putea fi afectat, complicând astfel validarea referendumului și implicit susținerea integrării în UE.

„Problema este că toți susținătorii doamnei Maia Sandu sunt pro-europeni, dar nu e clar că toți europenii sunt susținători ai Maiei Sandu”, a adăugat Dungaciu.

Candidatura Maiei Sandu, contestată de stânga politică

Maia Sandu se confruntă și cu o opoziție puternică din partea stângii politice, care a reușit să-și diversifice candidații, conform lui Dungaciu. Analistul a subliniat că stânga politică are o strategie bine coordonată, cu mai mulți candidați care vor împărți voturile inițial, dar se vor coagula în turul II, ceea ce ar putea crea dificultăți pentru Maia Sandu.

„Stânga a plasat toate nuanțele posibile, inclusiv radicalismul pro-Est și anti-sărăcie. E de presupus că aceste voturi se vor aduna în turul II”, a explicat Dungaciu.

Risc major pentru viitorul european al Moldovei

Un alt punct de preocupare al lui Dan Dungaciu este riscul ca Moldova să alunece pe o cale pro-rusă în cazul unui eșec la referendumul pentru integrarea europeană sau dacă un candidat din stânga radicală va câștiga președinția. Aceasta ar reprezenta, în opinia sa, o înfrângere majoră pentru forțele pro-europene și ar putea provoca demisii la nivel înalt.

„Dacă se pierde referendumul sau câștigă un candidat al stângii, ar fi cea mai mare înfrângere. Nu vreau să-mi imaginez acest scenariu”, a avertizat Dungaciu.

Strategia pro-europeană: riscuri și provocări

Dan Dungaciu consideră că strategia actuală a Maiei Sandu de a monopoliza voturile pro-europene este riscantă. El sugerează că lipsa unei alternative solide la Maia Sandu în tabăra pro-europeană ar putea diminua șansele de succes, mai ales în turul II al alegerilor.

„Nu știu dacă strategia de a pune toate cărțile pe Maia Sandu, nelăsând să crească niciun alt candidat pro-european, e bună”, a conchis Dungaciu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”