Dan Dungaciu, despre modelul eșuat de occidentalizare: „Donald Trump a introdus CENTRUL Americii în politică”

Publicat: 12 09. 2024, 11:30

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a explicat că intervenția occidentală în Afganistan, bazată pe ideea impunerii democrației și valorilor occidentale, a eșuat. Dungaciu a subliniat că încercările de occidentalizare forțată în regiune nu au ținut cont de contextul cultural, istoric și religios, ceea ce a dus la un colaps al proiectului. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a adus în discuție intervenția occidentală în Afganistan, punctând că încercarea de a impune democrația și valorile occidentale în această țară nu a dat roade. El consideră că această abordare nu a ținut cont de realitățile locale.

„Victoria militară a fost rapidă, dar am pierdut pacea, pentru că am crezut că îi putem transforma pe afgani după chipul și asemănarea noastră,” a declarat Dungaciu.

Occidentalizarea cu forța

Sociologul a remarcat că abordarea occidentală în Afganistan a fost una „de tip secol 18”, unde educația și impunerea normelor occidentale au fost considerate soluția. Acest tip de gândire, însă, a generat un resentiment puternic.

„Am vrut să luminăm și să-i facem pe afgani ca noi și i-am enervat mai rău. Ne-am construit școli să-i învățăm că nu e bine să se sinucidă, iar după două luni au aruncat în aer școala,” a spus analistul.

Greșeli strategice majore

Dungaciu a criticat și strategia NATO, spunând că armata afgană, deși bine echipată și finanțată, a fost lipsită de motivație și spirit de sacrificiu. El consideră că acest lucru a dus la un eșec al proiectului militar în regiune.

„O armată nu se construiește doar din minte. O armată e o chestiune de suflet și de credință. Armata talibană a capotat pentru că nu avea pentru ce să lupte,” a continuat acesta.

Repercusiuni în Orientul Mijlociu

Dungaciu a făcut paralele între eșecul din Afganistan și situația din Orientul Mijlociu, subliniind că democrația impusă de Occident este percepută în multe regiuni ca un instrument politic, nu ca un ideal universal.

„Democratizarea este percepută ca un instrument politic occidental. Globalizarea, la fel. Ei nu văd globalizarea ca o chestiune inocentă și neutră, ci ca o apă care curge din Occident,” a mai spus el.

Efectele invaziei din Irak

Expertul a vorbit și despre invazia din Irak din 2003, descriind-o drept un eșec strategic major care a destabilizat regiunea și a lăsat Iranul ca principală putere. El a subliniat că această mișcare a contribuit la creșterea anti-americanismului în întreaga lume.

„Invazia din Irak a distrus singurul competitor al Iranului în regiune, iar acum ne confruntăm cu consecințele,” a concluzionat Dungaciu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”