Dan Dungaciu, despre VIITORUL Iranului după decesul președintelui RAISI: “S-ar putea să vedem un Iran tot mai dur “

Publicat: 22 05. 2024, 10:53

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă, într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a oferit o analiză asupra decesului președintelui iranian Ebrahim Raisi și implicațiile acestui eveniment pentru viitorul Iranului. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dungaciu a subliniat că președintele iranian a fost o figură emblematică pentru tensiunea existentă în Iran între elementele republicane și cele islamice ale statului. Conform acestuia, în timpul mandatului lui Raisi, puterea reală a fost mai degrabă în mâinile clericilor decât în cele ale instituțiilor republicane.

„Raisi a fost unul dintre președinții iranieni care a ilustrat tensiunea care există în Iran și pe care o putem vedea și din titulatură – Republica Islamică Iran. E republică sau islamic? Unde e puterea? Puterea este la republică, adică la cei aleși, sau la islam? Asta a fost întotdeauna tensiunea care a existat acolo pentru că Raisi era ilustrarea faptului că puterea este la islam, nu la republică”, afirmă Dungaciu.

Raisi a fost considerat un președinte dur și radical, în contrast cu președinții formatori pe care i-a avut Iranul în anii 2000. Potrivit analistului, acea perioadă de dialog și deschidere nu mai există în Teheranul de astăzi.

„În ciuda faptului că președinții sunt aleși în Iran, puterea a fost mai degrabă la linia clericală. Adică Raisi era ceea ce se numește un președinte dur, un președinte moderat, deloc un președinte formator, cum au avut iranienii în anii 2000, de pildă. Acelea sunt vremuri care nu mai există la Teheran, din păcate. Nu mai există niciun fel de dialog. Raisi a fost expresia pură și dură a unei conduceri teocrate radicale. Nu întâmplător l-a numit presa din Israel, și nu numai, măcelarul de la Teheran”, spune analistul.

Întrebarea care se pune acum este: În ce direcție va merge Iranul?

Dan Dungaciu a evidențiat că viitorul Iranului este incert și că țara se confruntă cu o criză profundă. Economia Iranului este în declin, cu o devalorizare a monedei de aproximativ 35%.

„Trebuie văzut ce se va întâmpla cu Iranul, în ce direcție va merge. E o criză profundă acolo. Moneda s-a depreciat cu vreo 35%, deci economic merge prost. Iranul se află într-un război, într-o confruntare directă aproape cu Israelul. Pentru prima dată Iranul a lovit Israelul cu rachete de pe teritoriul Iranului. Întrebarea care se pune acum este în ce direcție se va duce Iranul? Într-o destindere, relaxare, democratizare? Greu de crezut. Se poate duce pe o dimensiune militaristă puternică. Dacă Iranul merge pe o dimensiune teocratică, s-ar putea să vedem un Iran tot mai dur”, conchide Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”