Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » ACTUALITATE Dan Dungaciu dezvăluie TESTUL care a schimbat radical cursa prezidențială din SUA: „A avut rolul de a-l testa, iar BIDEN a picat”

Dan Dungaciu dezvăluie TESTUL care a schimbat radical cursa prezidențială din SUA: „A avut rolul de a-l testa, iar BIDEN a picat”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu a oferit o analiză detaliată asupra retragerii lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Analiza sa a scos la iveală influențele ascunse și mecanismele de putere din cadrul Partidului Democrat, sugerând o deviere semnificativă de la principiile democratice fundamentale.

Intervenția lui Barack Obama: Un factor determinant

Dungaciu a evidențiat rolul crucial al fostului președinte Barack Obama în retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Conform analizei sale, Obama a intervenit pentru prima dată în 2016, când Biden dorea să candideze, dar a fost împiedicat de conducerea de partid.

Aceeași dinamică pare să se fi repetat în 2024. Deși Biden a primit sprijinul partidului pentru a candida, Dungaciu sugerează că acesta a fost ulterior forțat să se retragă prin proceduri și mecanisme care nu au nicio legătură cu democrația.

„Domnul Barack Obama i-a tras preșul de sub picior a doua oară domnului Biden, după ce a făcut-o în 2016, când acesta voia să candideze și nu i-a permis conducerea de partid și de stat și în 2024 când trebuia să candideze. Domnul Biden, ne place sau nu place, a fost votat de vreo 40 de milioane de oameni. Poporul, vocea poporului a zis că domnul Biden trebuie să fie candidat. Și, la un moment dat, altcineva decât poporul, o altă voce a decis ca domnul Biden să nu mai fie candidat”, spune Dungaciu.

Lovitură de stat?

Retragerea lui Biden nu a fost rezultatul unei dezbateri televizate pierdute cu Donald Trump, ci o consecință a unei strategii bine orchestrate de puterea internă a partidului, a explicat Dungaciu.

Acesta a descris evenimentul ca pe o „lovitură de stat” în interiorul partidului, schimbând fundamental mecanismele de luare a deciziilor.

„Domnul Biden a fost obligat să se retragă din cursă, nu neapărat pentru că a pierdut dezbaterea televizată cu Donald Trump, ci pentru că acea dezbatere probabil nu a mai putut să fie acoperită. Și, din punctul ăsta de vedere, am asistat la această lovitură de stat sau lovitură de partid în care domnul Biden a fost perdant cu toate semnele de întrebare care derivă de aici. Dar este foarte limpede ca din această perspectivă s-a schimbat mecanismul de luare a deciziilor”, a continuat analistul.

Dezbarerea Biden – Trump

Un alt aspect menționat de Dungaciu a fost testul decisiv la care a fost supus Biden înaintea Convenției din Chicago, unde acesta nu a reușit să convingă în cadrul dezbaterii cu Donald Trump.

„Toată dezbaterea cu Donald Trump a fost pusă înainte de convenția din Chicago din 19 august, tocmai pentru ca să-l testeze pe domnul Biden. Biden n-a trecut testul și atunci trebuia să plece, au zis ei. O chestiune la care se așteptau și republicanii. Atât de repede s-a pornit în mișcare aparatul ăsta de putere, în două zile Kamala Harris a avut partidul la picioare”, explică Dungaciu.

Contrastele cu Partidul Republican

Dungaciu a făcut o comparație între Partidul Democrat și Partidul Republican, subliniind diferențele în modul în care sunt luate deciziile.

În timp ce Donald Trump a câștigat nominalizarea republicană prin alegeri interne, Dungaciu a argumentat că vicepreședintele Kamala Harris a fost impusă „de sus în jos”, fără alegeri interne.

„Cu siguranță Partidul Republican arată mult mai democratic. Democrații sunt sediul democrației. Sunt cei buni în poveste. Dar ce s-a schimbat? Doamna Kamala Harris este un Donald trump al democraților. S-a schimbat profilul și a luat șefului partidului printr-o mișcare de sus în jos, fără să fie nicio democrație, fără să fie nicio alegere”, conchide acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și