Dan Dungaciu dezvăluie TESTUL care a schimbat radical cursa prezidențială din SUA: „A avut rolul de a-l testa, iar BIDEN a picat”

Publicat: 26 07. 2024, 10:30

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu a oferit o analiză detaliată asupra retragerii lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Analiza sa a scos la iveală influențele ascunse și mecanismele de putere din cadrul Partidului Democrat, sugerând o deviere semnificativă de la principiile democratice fundamentale.

Intervenția lui Barack Obama: Un factor determinant

Dungaciu a evidențiat rolul crucial al fostului președinte Barack Obama în retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Conform analizei sale, Obama a intervenit pentru prima dată în 2016, când Biden dorea să candideze, dar a fost împiedicat de conducerea de partid.

Aceeași dinamică pare să se fi repetat în 2024. Deși Biden a primit sprijinul partidului pentru a candida, Dungaciu sugerează că acesta a fost ulterior forțat să se retragă prin proceduri și mecanisme care nu au nicio legătură cu democrația.

„Domnul Barack Obama i-a tras preșul de sub picior a doua oară domnului Biden, după ce a făcut-o în 2016, când acesta voia să candideze și nu i-a permis conducerea de partid și de stat și în 2024 când trebuia să candideze. Domnul Biden, ne place sau nu place, a fost votat de vreo 40 de milioane de oameni. Poporul, vocea poporului a zis că domnul Biden trebuie să fie candidat. Și, la un moment dat, altcineva decât poporul, o altă voce a decis ca domnul Biden să nu mai fie candidat”, spune Dungaciu.

Lovitură de stat?

Retragerea lui Biden nu a fost rezultatul unei dezbateri televizate pierdute cu Donald Trump, ci o consecință a unei strategii bine orchestrate de puterea internă a partidului, a explicat Dungaciu.

Acesta a descris evenimentul ca pe o „lovitură de stat” în interiorul partidului, schimbând fundamental mecanismele de luare a deciziilor.

„Domnul Biden a fost obligat să se retragă din cursă, nu neapărat pentru că a pierdut dezbaterea televizată cu Donald Trump, ci pentru că acea dezbatere probabil nu a mai putut să fie acoperită. Și, din punctul ăsta de vedere, am asistat la această lovitură de stat sau lovitură de partid în care domnul Biden a fost perdant cu toate semnele de întrebare care derivă de aici. Dar este foarte limpede ca din această perspectivă s-a schimbat mecanismul de luare a deciziilor”, a continuat analistul.

Dezbarerea Biden – Trump

Un alt aspect menționat de Dungaciu a fost testul decisiv la care a fost supus Biden înaintea Convenției din Chicago, unde acesta nu a reușit să convingă în cadrul dezbaterii cu Donald Trump.

„Toată dezbaterea cu Donald Trump a fost pusă înainte de convenția din Chicago din 19 august, tocmai pentru ca să-l testeze pe domnul Biden. Biden n-a trecut testul și atunci trebuia să plece, au zis ei. O chestiune la care se așteptau și republicanii. Atât de repede s-a pornit în mișcare aparatul ăsta de putere, în două zile Kamala Harris a avut partidul la picioare”, explică Dungaciu.

Contrastele cu Partidul Republican

Dungaciu a făcut o comparație între Partidul Democrat și Partidul Republican, subliniind diferențele în modul în care sunt luate deciziile.

În timp ce Donald Trump a câștigat nominalizarea republicană prin alegeri interne, Dungaciu a argumentat că vicepreședintele Kamala Harris a fost impusă „de sus în jos”, fără alegeri interne.

„Cu siguranță Partidul Republican arată mult mai democratic. Democrații sunt sediul democrației. Sunt cei buni în poveste. Dar ce s-a schimbat? Doamna Kamala Harris este un Donald trump al democraților. S-a schimbat profilul și a luat șefului partidului printr-o mișcare de sus în jos, fără să fie nicio democrație, fără să fie nicio alegere”, conchide acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.