Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Discursul lui Joe Biden a fost al unui șef de stat ÎNVINS. Lumea este mai nesigură decât la începutul mandatului său”

Dan Dungaciu: „Discursul lui Joe Biden a fost al unui șef de stat ÎNVINS. Lumea este mai nesigură decât la începutul mandatului său”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a comentat discursul președintelui american Joe Biden la sesiunea Adunării Generale a ONU, subliniind că acesta a transmis mesaje contradictorii cu privire la conflictul din Ucraina și Orientul Mijlociu. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a început analiza printr-o referire la afirmația lui Joe Biden conform căreia președintele rus Vladimir Putin a eșuat în Ucraina. Dungaciu consideră că această declarație nu reflectă situația de pe teren, unde războiul continuă, iar sprijinul internațional pentru Ucraina pare să scadă.

„Zelenski a venit la ONU cu o teamă îndreptățită că toată problema Ucrainei va ieși din atenție, mai ales după bombardamentele pe care le-a făcut Israelul împotriva Hezbollah”, a punctat Dungaciu.

Discursul lui Biden, unul „de învins”

Analistul a caracterizat discursul lui Joe Biden drept unul de învins, nu de lider global, subliniind că președintele american lasă în urmă o lume mai nesigură decât cea pe care a preluat-o. Potrivit lui Dungaciu, acest lucru afectează încrederea partenerilor internaționali și poziția SUA pe scena globală.

„Din nefericire, discursul președintelui SUA a fost mai degrabă un discurs al unui șef de stat învins… Joe Biden lasă o lume incomparabil mai nesecurizată”, a explicat acesta.

Tăcerea lui Biden și implicațiile pentru Ucraina

Dungaciu a atras atenția asupra unei schimbări subtile în discursul președintelui american, unde nu s-a mai făcut referire la o victorie clară a Ucrainei împotriva Rusiei, ci la obținerea unei „păci stabile și drepte”. Această schimbare sugerează o posibilă negociere între părți, o idee ce contravine planului oficial de la Kiev.

„Ceea ce a spus Joe Biden nu mai e congruent cu teoria victoriei oficiale. Președintele n-a pomenit despre înfrângerea trupelor ruse prin scoaterea rușilor din Ucraina, deja lucrurile încep să fie mai complicate”, a spus Dungaciu.

Negocierile cu Iranul și Orientul Mijlociu

În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Dungaciu a observat că Joe Biden a menționat Iranul doar o singură dată, ceea ce poate semnala pregătirea unei noi negocieri cu regimul de la Teheran. Această mișcare ar putea avea drept scop evitarea unui conflict major între Iran și Israel.

„O negociere cu Iranul se pregătește… astfel încât să se evite un război major în Orientul Mijlociu”, a afirmat analistul.

Ambiguitatea teoriei victoriei

Dungaciu a subliniat că atât în cazul Ucrainei, cât și în cel al Israelului, nu este clar ce înseamnă „victoria” din punct de vedere american. Această ambiguitate face dificil de anticipat direcția în care se îndreaptă conflictele și modul în care ele vor fi soluționate.

„Nu știm nici pentru Ucraina, nici pentru Israel ce înseamnă cu adevărat victoria”, a conchis Dan Dungaciu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele