Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Donald Trump a învins doi candidați: Joe Biden și Kamala Harris. România a jucat obsesiv cartea DEMOCRAȚILOR”

Dan Dungaciu: „Donald Trump a învins doi candidați: Joe Biden și Kamala Harris. România a jucat obsesiv cartea DEMOCRAȚILOR”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician a avertizat asupra confuziei și incertitudinilor politice care s-au instalat în Europa de Est, inclusiv în România, după venirea lui Donald Trump la putere. Dungaciu susține că, în contextul schimbărilor de pe scena politică americană, statele din Europa de Est, care au mizat pe sprijinul democraților americani, se confruntă acum cu o lipsă de direcție și o „derută instituțională” profundă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu subliniază că, odată cu schimbările politice din Statele Unite, Europa de Est, și mai ales România, par să fie prinse într-o „derută instituțională”. Potrivit lui, statele din această regiune au mizat în mod excesiv pe sprijinul taberei democrate americane și acum nu știu cum să se poziționeze în fața noii realități politice impuse de Trump și susținătorii săi.

„Noi, românii, am pus toate cărțile pe tabăra democrată, iar acum nimeni nu știe cum să reacționeze, fiindcă există o piedică mentală în a accepta noile schimbări”, a explicat Dungaciu.

Victimele campaniei prezidențiale americane

În opinia lui Dungaciu, schimbările de la Washington au creat nu doar o „derută” politică, ci și „victime” politice directe, printre care îl numără pe Joe Biden. Dungaciu consideră că Biden, un simbol al vechiului consens transatlantic, nu va mai avea șansa de a reinstitui valorile Războiului Rece în relațiile SUA-Europa.

„Biden este ultima figură cu adevărat simbolică a epocii Războiului Rece, dar a eșuat lamentabil în tentativa de a reconstrui acea legătură transatlantică”, a spus analistul.

România, „mai catolică decât Papa”

Dan Dungaciu este de părere că România a fost, poate, „mai catolică decât Papa”, mizând excesiv pe un parteneriat cu democrații americani și ignorând alte opțiuni. El subliniază că o abordare diversificată ar fi fost mai prudentă, dat fiind faptul că politica americană se schimbă frecvent, iar România riscă să rămână vulnerabilă și fără alternative în fața acestor transformări.

„Noi am jucat obsesiv pe cartea democraților… Ar fi trebuit să ne pregătim să colaborăm și cu alte tabere, dar am fost blocați de o colonizare mentală”, avertizează sociologul.

Cum trebuie să reacționeze Europa de Est

Dungaciu susține că Europa de Est, și în special România, ar trebui să depășească această „colonizare mentală” și să abordeze relațiile cu America într-un mod mai pragmatic. Potrivit lui, adaptarea la noua realitate politică impusă de Trump și susținătorii săi ar putea reduce din incertitudinea și vulnerabilitatea actuală a regiunii.

„România trebuie să fie pregătită să colaboreze și cu o Americă de altă orientare… să depășim blocajul mental și să dezvoltăm noi platforme de colaborare”, a concluzionat Dungaciu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele