Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, profesor universitar și director general al ISPRI „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a afirmat că rezolvarea situației din Ucraina nu este posibilă fără o schimbare majoră în Rusia, considerând că mentalitatea imperialistă a acesteia reprezintă un obstacol pentru pacea durabilă în Europa. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Dan Dungaciu a subliniat că problema Ucrainei nu va fi niciodată soluționată complet atâta timp cât Rusia își păstrează mentalitatea imperialistă. Potrivit acestuia, Europa este incapabilă să stabilească o pace durabilă fără o schimbare semnificativă în structura și atitudinea Rusiei.
„Dacă nu dezmembrez Rusia, ideea că noi rezolvăm problema Ucrainei pentru totdeauna este imposibilă,” a transmis acesta.
Dungaciu a evidențiat lipsa de viziune și proiecte clare în Europa, afirmând că disperarea de a crea un nou proiect domină scena politică europeană. Această disperare, spune el, este un semn al slăbiciunii și nesiguranței care domină acum continentul.
„Acum este disperarea de a spera, de a avea un proiect, de a inventa un proiect,” a spus el.
Referindu-se la alegerile din Statele Unite, Dan Dungaciu a explicat că o parte din europeni speră la o administrație democrată, chiar dacă relația transatlantică nu s-a îmbunătățit semnificativ sub președinția lui Joe Biden. Totuși, el sugerează că există și voci care ar prefera revenirea lui Donald Trump, văzând în aceasta o oportunitate pentru Europa de a-și redefini propria identitate.
„Unii își dau seama că relația cu America este cum este, dar totuși speră că democrații vor continua iluzia unui parteneriat,” a adăugat Dungaciu.
Dungaciu a avertizat că Europa nu mai are un proiect coerent în acest moment. El a subliniat că partidele de dreapta europene au eșuat în a oferi răspunsuri concrete la nevoile cetățenilor, contribuind astfel la criza actuală a proiectului european.
„Europa, în afară de proiectul Ucraina, nu are niciun proiect în acest moment,” a remarcat acesta.
Analizând ascensiunea partidelor de protest în Europa, Dungaciu a subliniat că acestea au apărut ca o reacție la lipsa de răspunsuri ale partidelor tradiționale. El a subliniat că ignorarea agendei acestor partide nu a fost o soluție, ci a contribuit la mediocrizarea și criza politică actuală din Europa.
„Am zis voi sunteți niște nenorociți, dar am ignorat nevoile pe care le reprezentau,” a mai spus el.
Dan Dungaciu a discutat despre provocările economice majore cu care se confruntă Europa, accentuate de rupturile cu Rusia și China. El a subliniat că Germania, în special, a suferit o lovitură majoră din cauza acestor decuplări și că Europa trebuie să găsească noi surse de resurse pentru a supraviețui economic.
„Germania a primit o lovitură majoră cu Rusia și ar putea primi alta prin decuplarea de China,” a declarat Dungaciu.
Dungaciu a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea Europei de a integra Ucraina, subliniind că o Europă slăbită nu va putea oferi sprijinul necesar acestei țări. El a sugerat că, în mod ironic, Rusia ar putea vedea integrarea Ucrainei într-o Europă slabă ca pe un avantaj.
„O Ucraină împinsă într-o Europă slabă este, până la urmă, și un avantaj pentru Rusia,” a concluzionat acesta.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.