Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, profesor universitar și director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a abordat în profunzime implicațiile filozofiei Woke și impactul acesteia asupra societății contemporane. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Potrivit lui Dungaciu, Woke reprezintă o mișcare complexă și controversată, al cărei obiectiv central este deconstruirea ordinii sociale existente pentru a dezvălui și a schimba conceptele fundamentale care definesc realitatea noastră.
Dungaciu subliniază că filozofia Woke se bazează pe premisa potrivit căreia lumea este construită pe baze inegale și incorecte. Conform acestei perspective, noțiunile de natură și cultură sunt distorsionate de cei care au deținut puterea și au creat structurile sociale.
„Woke a fost o mișcare cu o filozofie foarte complicată care spune: pentru că lumea noastră e construită prost, inegal, noi nu știm ce este natură, în ceea ce ne definește pe noi, și ceea ce este cultură. Deci ca să înțelegem cât e natură in noi și cât e cultură trebuie prima dată să aruncăm lumea asta în aer, s-o deconstruim pentru că trebuie să deconstruim puterea care a definit lumea”, spune Dungaciu.
Una dintre direcțiile principale ale acestei mișcări este abordarea chestiunilor de gen. Dungaciu subliniază că genul este prezentat nu doar ca o chestiune naturală, ci ca un concept construit social, destinat să sublinieze și să destabilizeze valorile tradiționale.
„Genurile, ceea ce credem în continuare că sunt lucruri naturale… Dacă reușești să demonstrezi sau să le deconstruiești pe astea, poți să arunci toate valorile noastre în aer. Pentru că lumea asta trebuie aruncata”, continu analistul.
Dungaciu face o paralelă între schimbările de gen și alte ideologii care contestă ordinea stabilită, sugerând că acestea nu doar că pun sub semnul întrebării norme fundamentale, dar sunt parte integrantă a unei bătălii mai ample împotriva sistemului existent.
„Cartea White Fragility pleacă de la ipoteza cu cei mai mari rasiști sunt cei care declară că au prieteni de culoare. Când spui că poți lupta cu rasismul in actuala societate, așa cum arată ea, ești cel mai mare dușman al afro-americanilor pentru că tu menții sistemul în ordine. Deci cine spune asta deja e defect”, spune Dungaciu.
Dungaciu subliniază că schimbările în ceea ce privește noțiunea de familie sunt parte a unei strategii mai ample de deconstruire a valorilor fundamentale. Noțiunea de „familie” este contestată și reinterpretată ca un mijloc de a eroda conceptele tradiționale și a destabiliza structurile sociale existente.
„Miza principală a acestor discursuri de fapt, se arunci în aer premizele noastră. Adică tot ceea ce credeam noi că e ordinea noastră”, conchide analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.