Dan Dungaciu: „În câteva luni, Europa va interzice TIKTOK-UL”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a analizat discuțiile de la Bruxelles privind reglementarea rețelelor sociale, în special TikTok. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană ar putea lua măsuri drastice în viitorul apropiat, interzicând complet această platformă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
În cadrul unei discuții despre reglementarea rețelelor sociale, Dan Dungaciu a abordat subiectul TikTok-ului. Această platformă a fost catalogată drept o amenințare atât pentru securitatea informațională, cât și pentru echilibrul politic european. El a subliniat că rețeaua de socializare a devenit un spațiu al protestului și că deciziile luate la Bruxelles vor influența semnificativ peisajul digital din Europa.
„Discuția care a avut loc la Bruxelles despre reglementarea acestor rețele, care pot să ne facă foarte mult rău, eu cred că se va solda cu interzicerea TikTok-ului. În câteva luni Europa va interzice TikTok-ul.”, a declarat Dungaciu.
TikTok, „arma săracului politic”
Dungaciu a descris TikTok-ul ca fiind un spațiu al protestului pentru cei excluși din dialogul public. În opinia sa, această caracteristică a platformei o face problematică în context politic, dar și în ceea ce privește securitatea informațională. Potrivit sociologului, această platformă este văzută ca o alternativă pentru atragerea susținătorilor la vot.
„Până la urmă este arma săracului politic, care dacă nu mai e primit în spațiul public, intră în spațiul de protest al TikTok-ului.”, a explicat el.
Există șansa ca adversarii politici „să se mai cizeleze”
Interzicerea TikTok-ului ar putea avea consecințe „ciudate” asupra dialogului politic, consideră Dan Dungaciu. El a subliniat că utilizarea platformei de către cei care protestează poate facilita un anumit tip de interacțiune între taberele opuse. Prin aducerea adversarilor politici într-un spațiu de dialog, există șanse ca aceștia să se cizeleze și să se civilizeze reciproc.
„Adversarii politici, dacă îi aduceau într-o zonă de dialog minimal, există posibilitatea ca, frecându-se unii de alții, să se mai cizeleze sau să se mai civilizeze.”, a spus el.
România, un pretext în discuția europeană
Potrivit lui Dungaciu, cazul României a fost folosit ca pretext în discuțiile de la Bruxelles despre reglementarea rețelelor sociale. El consideră că dezbaterile internaționale legate de TikTok sunt strâns legate de alegerile viitoare din Europa și de preocupările legate de manipularea informațiilor și destabilizarea politică.
„Discuția despre TikTok s-a făcut pretextând cazul României.”, a afirmat Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”