Dan Dungaciu: „În Gaza se joacă o dimensiune morală”. Ce spune analistul politic despre acuzaţia de genocid formulată de Africa de Sud
This browser does not support the video element.
Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În momentul de față există o bătălie pentru a arăta care stat are cele mai bune valori, spune acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„În Gaza se joacă și o dimensiune morală care este și strategică. Cine are supremație morală, de fapt, în această lume? Una dintre marile bătălii de sub ochii noștri este în ce măsură mai este o civilizație care să spună noi suntem cea mai bună civilizație, avem cele mai bune valori și ele trebuie exportate peste tot. Tacit, în anii ’90, supremația morală a Occidentului era atât de puternică încât s-a inventat și cuvântul monitorizare. Mergeam acolo, ne măsurau, ni se spunea dacă trebuie să ne mai îngrășăm, să slăbim, dacă nu ești bine îmbrăcat. Monitorizarea era măsura fiecăruia dintre noi sau asemănarea/distanțarea de modelul occidental. Supremația morală a fost foarte puternică. Teoria lui Fukuyama se baza exact pe asta, că toată lumea va deveni, de fapt, lumea Occidentului”, a declarat Dan Dungaciu.
Potrivit acestuia, Israelul a luat în serios acuzațiile formulate de Africa de Sud.
Dungaciu: „Acuzația de genocid înseamnă, formal vorbind, că vrei să elimini o populație”
„Una dintre dimensiunile care intră în criză – sentimentul că Occidentul nu mai are supremația morală. Toată această acuzație făcută de Africa de Sud la adresa Israelului, de fapt, asta vizează – acuzația de genocid la adresa statului Israel, care este un stat format de protecție. Holocaustul este, dacă vreți, motorul principal al acestui stat, un stat care protejează cetățenii ca să nu pățească ceva rău. Israelul nu este orice stat, ci unul cu un tip de prestigiu, cu o anumită poziție. Această acuzație făcută de Africa de Sud vine să pună în discuție Israelul și aliații Israelului. La asta se referă. Acuzația de genocid înseamnă, formal vorbind, că vrei să elimini o populație, să o distrugi. Decizia Curții, până la urmă, indiferent care va fi ea, nu poate să fie impusă. Israelul ia în serios chestia asta, și-a luat cei mai buni avocați. Africa de Sud are avocați foarte buni, pentru că Africa de Sud știe ce înseamnă lucrurile acestea.
Rusia a fost condamnată la nivel internațional și i s-a cerut să oprească invazia din Ucraina. Nu poți să impui. Nici Israelul nu poți să îi impui, dar îl poți pune pe poziția Rusiei. Asta este miza”, a mai spus analistul politic.