Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Libertățile în lumea lui SOROS se obțin împotriva comunității. În lumea lui Trump se obțin în comunitate”

Dan Dungaciu: „Libertățile în lumea lui SOROS se obțin împotriva comunității. În lumea lui Trump se obțin în comunitate”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician a discutat despre  contrastul dintre viziunea lui Trump și cea a lui Soros asupra libertății și societății, analizând evoluția politicii americane de la Bush Senior până la Biden și impactul acesteia asupra ordinii mondiale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a vorbit despre contrastul dintre „lumea lui Trump” și „lumea lui Soros”, subliniind că în viziunea lui Trump, libertățile și împlinirea umană se obțin în interiorul comunității, nu împotriva ei. El a menționat că, deși discursul lui Trump a fost radical, acesta nu s-a materializat pe deplin din cauza mandatului scurt.

„Asta e lumea lui Trump, deosebită de lumea lui Soros. Libertățile în lumea lui Soros se obțin împotriva comunității, libertățile și împlinirea umană. La Trump obții în interiorul comunității din care faci parte, nu debarasându-te de ea. Și aici e o problemă. Noi am plecat de la acea filozofie ca să înțelegem cât de radical a fost discursul ăsta, el nu s-a împlinit instituțional că Trump a avut mandatul ăla pe o perioadă scurtă. Dar în America au fost așa, președintele Bush Senior când a căzut regimul comunist în 1990, Clinton, Clinton, Bush Junior, Bush Junior, Obama, Obama, Trump, Biden, Trump.”, a declarat Dan Dungaciu.

Globalizarea, centrul politicii lui Clinton

Dan Dungaciu a declarat că după căderea regimului comunist, administrația Clinton a pus accentul pe globalizare, promovând ideea că întreaga lume va deveni o democrație liberală cu economie de piață, în absența unei alternative viabile la modelul occidental.

„A căzut regimul, Bush Senior a amenajat acel sistem, n-a mai câștigat al doilea mandat. Cuvântul cel mai folosit de Clinton în cele două administrații ale lui a fost cuvântul globalizare, cel mai des folosit de administrația Clinton. Era în perioada în care, cum zicea Fukuyama, istoria se termină, toată lumea devine democrație liberală și economie de piață, pentru că nu există alternativă la asta, prăbușindu-se alternativa comunistă. Nu există alternativă în sensul ăsta, toți vom deveni statul global. Ăsta a fost Clinton și toate conflictele care mai există lume vor fi de fapt conflicte între cei care au ajuns în lumea aceea, cei care n-au ajuns, dar până la urmă tot acolo vor să ajungă.”, a declarat Dungaciu.

Dan Dungaciu: „Ideea a rămas aceeași, Bush i-a dat o armă”

Dungaciu a afirmat că administrația Bush a continuat ideea de a modela lumea după modelul american, dar a adăugat o dimensiune militară acestei viziuni. Invazia din Irak și intervenția în Afganistan au fost prezentate ca încercări de a „civiliza” și „democratiza” aceste regiuni.

„A venit Bush care a avut aceeași idee că lumea pe contractul social inițial, America devine lumea și lumea devine ca America. Doar că a înarmat această idee, a zis Domnule, da, hai să facem lumea cum trebuie să fie, dar hai să-i dăm și o armă în mână. Și i-au făcut invazia în Irak în 2003, mobilizată într-un fel de 2001 9/11, timpul lui Bush, lovitura împotriva Americii. Au spus stai puțin, dar ce au ăștia cu noi, că noi vrem să facem o lume mai bună peste tot, înseamnă că avem dușmani bun, trebuie să-i anihilăm. Dar ideea a rămas aceeași, Bush i-a dat o armă, s-au dus în 2001 în Afganistan, au încercat să-i civilizeze, adică să-i facă occidentali pe afgani. În 2003, s-au dus în Irak, au încercat să democratizeze Orientul Mijlociu, plecând de la aceeași premiză, dacă globalizarea nu merge de la sine, o mai ajutăm un pic.”, a afirmat Dungaciu.

Dan Dungaciu: „Obama a fost promotorul așa-numitei Primăveri Arabe”

Analistul a concluzionat că Obama a fost primul care a realizat necesitatea retragerii Americii din lume, după o serie de eșecuri. El a menționat că Obama a promovat „Primăvara Arabă” bazându-se pe ideea că accesul la informație prin tehnologie ar duce la democrație.

„Primul care și-a dat seama, după Bush că lumea nu mai e și trebuie să se pregătească retragerea Americii din lume, că au fost prea multe eșecuri, a fost Obama, care a fost promotor așa-numitei Primăveri Arabe, adică democratizarea lumii arabe, pe modelul de gândire de atunci. Orice om cu un iPhone este un democrat, pentru că vede toate informațiile. Scoateți dictatorii cei răi și ce iese e democrația cea bună.”, a concluzionat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar ... vezi toate articolele