Dan Dungaciu: “OBAMA e singurul președinte care nu a plecat de la Washington dupa ce a PIERDUT alegerile”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a oferit o perspectivă profundă asupra dinamicii puterii în politica americană în contextul retragerii președintelul Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Analiza lui Dan Dungaciu oferă o perspectivă asupra complexităților puterii în politica americană și a factorilor care influențează deciziile politice la cel mai înalt nivel.
„Obama nu l-a dorit pe Biden”
Dungaciu a subliniat că, în 2016, deși Biden era vicepreședinte și ar fi fost un candidat natural pentru a-i succeda lui Obama, acesta nu a fost susținut de fostul președinte. Obama a optat pentru Hillary Clinton, ceea ce a generat o frustrare profundă în rândul lui Biden și al soției sale, Jill Biden, potrivit analistului.
„Obama nu l-a dorit pe Biden. Deși a fost vicepreședinte, nu l-a dorit să fie continuator. În 2016 Biden era vicepreședinte lui Obama. Obama a zis nu și a candidat Hillary Clinton. Frustrare enormă pe Biden. Frustara enormă pe doamna Jill Biden. A revenit domnul Biden, a avut mandatul pe care l-a avut. A fost scos din politică și acuma sunt acele familii foarte puternice au preeminență”, a spus Dungaciu.
Obama și influenta sa post-prezidențială
Un aspect notabil pe care Dungaciu l-a menționat este faptul că Obama este singurul președinte american care nu a plecat de la Washington după ce „a pierdut puterea”.
„Obama este singurul președinte, un om extraordinar de inteligent, singurul președinte care n-a plecat de la Washington după ce a pierdut puterea”, a continuat analistul.
Rolul presei
Potrivit lui Dan Dungaciu, presa a jucat un rol esențial în campania împotriva lui Joe Biden, cu entități media de prestigiu, precum New York Times, Washington Post și Wall Street Journal, fiind centrale în această ofensivă.
„Modul în care a funcționat Partidul Democrat, cărui i s-a schimbat conducătorul fără să spună nimic, arată că cine conduce Partidul Democrat, cine are într-adevăr putere. O putere instituțională, o putere mediatică. Pentru că nu politicienii au început ofensiva împotriva lui Biden, ci presa. De la New York Times, Washington Post, într-o oarecare măsură și WallStreet Journal”, a adăugat Dungaciu.
Vulnerabilitățile lui Joe Biden
Puterea mediatică a avut un impact semnificativ asupra imaginii publice a lui Biden. Dungaciu a evidențiat că Biden a avut de înfruntat multiple vulnerabilități, inclusiv probleme legate de familia sa, în special fiul său, Hunter Biden, care a reprezentat o sursă constantă de scandaluri și controversă.
„Puterea s-a pus în slujba domnului Biden și, pe urmă, puterea s-a retras. Familia Biden are totuși o viață tumultoasă. Hunter Biden e o vulnerabilitate politică pentru oricine lumea asta, inclusiv pentru Biden. Deci, din punctul ăsta de vedere, cred că lucrurile au mers așa pentru că domnul Biden de la început avea nenumerate vulnerabilități, ca să mă exprim elegant”, conchide analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.