Culisele ascensiunii lui Viktor Orban / Dan DUNGACIU: “Orban se comportă ca un HABSBURG, ca și cum Ungaria e urmașa Imperiului Austro-Ungar“
This browser does not support the video element.
În cadrul unei emisiuni transmise live de Gândul, Dan Dungaciu, profesor universitar și director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a făcut o serie de afirmații despre comportamentul și trecutul politic al actualului premier al Ungariei, Viktor Orban. Urmăriți aici, integral, emisiune alui Marius Tucă
Analistul oferă o perspectivă aprofundată asupra traseului politic și comportamentului lui Viktor Orban.
„Orban se comportă ca un Habsburg”
Dungaciu a susținut că Viktor Orban se comportă ca și cum Ungaria ar fi urmașa Imperiului Austro-Ungar sau a Imperiului Habsburgic.
„Orban se comportă ca și cum Ungaria este urmașa Imperiului Austro-Ungar, Imperiului Habsburgic. Se comportă ca un Habsburg, el neavând nicio legătură cu lumea acea imperială, spune Dungaciu.
Rolul lui Soroș
Înainte de căderea regimului comunist în 1989, Securitatea sovietică avea o prezență puternică în Ungaria. În această perioadă, potrivit analistului, George Soros finanța burse pentru o echipă de studenți, în care era inclus și Viktor Orban.
„Viktor Orban, înainte de 89, când Securitatea sovietică era în Ungaria, Soroș finanța cu burse o echipă de studenți care acum conduce mai mult sau mai puțin Ungaria. Ei au făcut FIDES-ul”, continuă analistul.
Dungaciu a subliniat că acești studenți primeau burse de la Soros sau erau finanțați de acesta prin intermediul unui colegiu celebru condus de un personaj căsătorit cu șeful Ministerului de Interne din Ungaria.
„Deci ei luau burse de la Soros sau Sorăș finanța acel colegiu celebru condus de un personaj căsătorit cu șeful Ministerului de Interne din Ungaria. Ministerul de Interne era stăpânul Securității. Era stăpânul Ungariei cu consilieri sovietici. Orban era în acea echipă”, adaugă acesta.
Orban și comunismul
Dungaciu a făcut o paralelă interesantă între Orban și revoluționarii din operele lui Caragiale, sugerând că Orban a luptat împotriva comunismului „cu voie de la poliție.”
„Când apărut în 89′ Orban, printre cei șase vorbitori, nimeni nu știa cine e Viktor Orban, dar știau cei care l-au trimis. Victor Orban a luptat împotriva comunismului ca în Caragiale, cu voie de la poliție. Revoluție cu voie de la poliție”, spune Dan Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.