Dan Dungaciu: „ORBAN va rămâne reprezentantul acestei regiuni la Casa Albă”

Publicat: 20 12. 2024, 10:26

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician, a analizat percepțiile despre PSD și relațiile internaționale, evidențiind modul în care Departamentul de Stat al SUA înțelege politica românească. În centrul dezbaterii s-au aflat liderii social-democrați și relațiile României cu vecinii săi. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

În cadrul analizei sale, Dan Dungaciu a subliniat cum percepția despre Partidul Social Democrat (PSD) în Departamentul de Stat al SUA influențează abordările politice interne și relațiile internaționale ale României. Considerațiile despre legăturile istorice sau ideologice ale PSD-ului au fost esențiale în determinarea strategiilor politice de ambele părți, crede sociologul.

„Acesta este cel mai frumos cadou de Moș Crăciun pentru domnul Orban. Să aibă România un lider social democrat care nu își asumă Trumpismul.”, a afirmat Dan Dungaciu.

PSD și ideea de echilibru în fața partenerilor externi

Liderii PSD au încercat, conform lui Dan Dungaciu, să transmită mesaje care să reducă temerile partenerilor externi. Promisiunile de a împărți puterea politică în mod echitabil au fost menite să îmbunătățească imaginea partidului. Acest tip de abordare contrastează cu pozițiile partidelor liberale, care au transmis mesaje opuse, afirmă Dungaciu.

„Președintele social democrat spunea de fiecare dată, în campanie, că o să ofere postul de prim-ministru partenerului liberal și că niciodată nu o să ia ei toată puterea. Și PNL spunea că dacă vine PSD-ul, ei o să ia toată puterea. Unii încercau să dea garanții ca nu vor lua toată puterea, alții încercau să dea garanții ca PSD-ul va lua toată puterea și nu trebuie sprijinit.”, a explicat invitatul.

Viktor Orban, garanția pentru liderii din regiune

Dan Dungaciu a detaliat modul în care Viktor Orban, premierul Ungariei, ar putea acapara prezența unui lider social democrat român în relațiile cu SUA. Orban ar putea deveni intermediarul oficial al regiunii. Această configurație politică poate fi interpretată ca o oportunitate strategică pentru Orban, având în vedere că el însuși este un lider naționalist și conservator, crede sociologul.

„Ce poate fi mai plăcut pentru Viktor Orban decât un premier social democrat pe care să îl ducă el la 20 ianuarie la inaugurare și să le spună oficialilor americani că liderul României este social democrat?”, a punctat Dungaciu.

Context regional: România, Polonia și Ungaria

Relațiile României cu vecinii săi est-europeni sunt definite de jocuri politice complexe. Situația dintre Polonia și Ungaria a ajuns într-un punct de tensiune maximă, iar contextul politic actual este marcat de divergențe semnificative între cele două țări. În 2025, Polonia va organiza alegeri prezidențiale, în care primarul liberal al Varșoviei va fi contracandidatul Partidului Lege și Justiție.

„Polonia și Ungaria sunt într-o contondență maximă. Alegerile prezidențiale vor fi în 2025, va candida primarul liberal al Varșoviei, care va fi contracandidatul pus de Partidul Lege și Justiție. Și atunci sigur că Orban va putea să își mai lege relații.”, a explicat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”