Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Politica NATO nu tine cont de rezultatul alegerilor din SUA”

Dan Dungaciu: „Politica NATO nu tine cont de rezultatul alegerilor din SUA”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a discutat despre modul în care politica NATO ar putea fi influențată de alegerile prezidențiale din SUA. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Profesorul Dungaciu a subliniat că politica NATO este, în esență, un reflex al politicii americane,

Dan Dungaciu: „NATO este America”

În privința Ucrainei, potrivit analistului, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că alianța trebuie să sprijine Ucraina pentru a obține o poziție de negociere cât mai puternică în fața Rusiei. Dungaciu a subliniat că, indiferent de cine se află la conducerea SUA, deciziile majore luate la Washington se reflectă automat în poziția NATO.

„Deci până și ei au admis că nu e vorba despre scoarea rușilor de acolo. Este vorba de ajutorul Ucrainei pentru o poziția de negociere cât mai bună. Deci nu se va schimba nimic, mai ales că NATO este America”, spune Dungaciu.

Acesta a prezis că 2025 va fi un an important pentru negocierile legate de războiul din Ucraina.

„Dacă americanii iau o decizie, NATO va lua o decizie. Indiferent de ce administrație va fi la Washington, cred că 2025 va fi anul unei negocieri pe această chestiune pentru că evident că printr-o negociere se va încheia acest război”, a continuat analistul.

Impactul rasial în politica americană

Un alt aspect important discutat de profesorul Dungaciu a fost rolul rasial în politica americană. El a menționat că în 2016, rasa a fost un factor determinant în modul în care oamenii au votat, indicând o polarizare semnificativă în rândul electoratului american. Acest subiect sensibil, deși rar invocat direct în discursul politic, rămâne un factor major de influență.

„Din păcate caracteristica variabilă sociologică care îți dădea probabilitatea cea mai mare ca să vezi cu cine vota respectivul sau respectiva a fost rasa. In 2016, cel puțin, a fost rasa. Rămâne prezența absentă în discursul politic de acolo care este prea corect politic să o invoce, dar realitatea e prea dură ca să o ignore”, a adaugat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și