Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat despre blocajele politice și energia latentă nevalorificată din societatea românească. El consideră că țara trebuie să învețe din greșelile altor națiuni și să își redefinească politicile pentru a progresa. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a atras atenția asupra blocajelor politice din ultimele mandate prezidențiale, care au afectat poziția României pe scena internațională. El spune că schimbările necesare trebuie să înceapă printr-o mai bună înțelegere a contextului global. Dungaciu consideră că președinția a fost un sediu al blocajului total, lăsând România într-o poziție proastă de reprezentare internațională. El speră ca viitoarea președinție să se concentreze pe înțelegerea realităților internaționale pentru a îmbunătăți imaginea țării.
„Președinția a fost, din păcate, sediul blocajului total. Două mandate au lăsat România în cea mai proastă poziție de reprezentare internațională din câte au fost. Sper ca președinția să încerce să fie opusul, dar pentru asta trebuie să învețe să înțeleagă ce se întâmplă în lume.”, critică Dungaciu.
Dan Dungaciu consideră că atât Statele Unite, cât și Europa, au comis greșeli majore în trecut. El punctează că societatea americană a reușit să se elibereze de aceste erori. În opinia sa, Europa poate urma acest exemplu și să învețe din greșelile anterioare. Dungaciu afirmă că dezvrăjirea sistemului s-a realizat datorită acestor erori comune. El crede că europenii au capacitatea de a depăși provocările actuale.
„Am învățat foarte multe prostii, iertați-mă, de acolo. Dezvrăjirea sistemului s-a produs, inclusiv pentru că au făcut greșeli toți: și în America, și în Europa, și la noi. Da, America, societatea americană, s-a scuturat de lucrurile astea. Eu cred că europenii au forța asta s-o facă.”, spune el.
Dan Dungaciu a discutat despre retragerea oamenilor din spațiul public, afirmând că cei rămași au fost obligați să se retragă. El sugerează că energia latentă a cetățenilor ar putea transforma politica românească, care în prezent este considerată ineficientă. Dungaciu relevă că mobilizarea acestei energii este esențială pentru revitalizarea democrației și a implicării civice.
„Oamenii au părăsit spațiul public, iar pe cei care nu l-au părăsit de voie, i-am obligat să o facă. Latențele astea de energie, dacă vreți, ar putea fi puse în mișcare, astfel încât politica să arate altfel, pentru că acum arată prost.”, conchide Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”