Dan Dungaciu: „Relația dintre Biden și Trump s-a mai ATENUAT, au avut un adversar comun”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician, a vorbit despre cum relația dintre Donal Trump și Joe Biden s-a mai atenuat datorită dușmanului comun, Kamala Harris. Dungaciu sugerează că Biden ar putea încerca să se distanțeze de administrația Trump și să protejeze realizările sale în sprijinul Ucrainei, dar se teme că Trump ar putea interveni. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Dan Dungaciu a subliniat că Biden își dorește să lase o moștenire istorică favorabilă, în special în contextul crizei din Ucraina, dar se teme că Trump ar putea să strice totul. Dungaciu a menționat că relația dintre cei doi președinți s-a mai atenuat, având un dușman comun în persoana Kamalei Harris, care a fost adversara ambilor lideri.
„Un scenariu este cel după care administrația Biden cu ultimele puteri pentru a rupe legătura, a delimita clar poziționarea administrației Biden in istorie față de administrația Trump, cu ultimele puteri de tot ce se poate da, pentru că vine Trump și strică totul. Și a lăsa moștenirea istorică după care Joe Biden până în ultima clipă a încercat să facă tot ce poate să salveze Ucraina. Dar a venit Donald Trump și a stricat tot. Deci e o chestiune dacă vreți puțin probabilă pentru că relația dintre cei doi președinți pe final s-a mai atenuat, din motivul în care amândoi au avut un dușman comun, pe doamna Kamala Harris, care a fost adversarul și al domnului Biden și al domnului Trump.”, a afirmat Dungaciu.
Biden dorește o tranziție pașnică
Dan Dungaciu a declarat că establishment-ul Partidului Democrat reprezintă un adversar comun pentru Trump și Biden, care s-au confruntat cu diverse scandaluri. Sociologul sugerează că este posibil să asistăm la o încheiere mai pașnică a dosarelor lui Trump și Hunter Biden și la negocieri pentru a evita turbulențele în America. Dungaciu subliniază că mesajul lui Biden la intrarea în Casa Albă a fost acela de a unifica națiunea, deși consideră că acest obiectiv este acum imposibil, fiind prea târziu.
„Deci, din punctul ăsta de vedere, adversarul comun a fost, să zic așa, establishment-ul de putere al Partidului Democrat care într-un fel s-a luptat cu Donald Trump și l-a executat pe domnul Biden. Mai sunt niște dosare pe acolo, inclusiv Hunter Biden, inclusiv Donald Trump are niște dosare, s-ar putea să asistăm la un soi de închidere a acestor dosare, ca epoca să se închidă într-un mod mai pașnic. Deci s-ar putea să mai fie niște negocieri de soiul ăsta, astfel încât Biden să spună domnule, eu am încercat să fac o tranziție cât mai senină pentru că America să nu intre în zguduiri și să ajungă la mesajul cu care am intrat în Casa Albă. Mesajul meu să intru în Casa Albă este să unific națiunea. Sigur că nu e vorba să unifice națiunea, că nu are cum, e prea târziu. ”, a afirmat sociologul.
America nu îi va face concesii lui Putin
Dan Dungaciu a afirmat că indiferent de cine va ocupa Casa Albă, nu trebuie să avem iluzia că americanii îi vor oferi lui Vladimir Putin orice concesii. Dungaciu subliniază astfel complexitatea politicii externe și a relațiilor internaționale, vorbind despre complexitatea și provocările cu care se confruntă Statele Unite în raport cu Rusia.
„Dar încă o dată spun indiferent cine vine la Casa Albă sau indiferent ce planuri are Casă Albă. Nu cred că ce trebuie să avem iluzia că americanii îi vor da lui Vladimir Putin oricum, oricând, orice.”, a declarat Dan Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”