Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, a declarat că România se confruntă cu o provocare majoră de securitate în contextul războiului din Ucraina, iar viitoarea strategie de apărare a țării devine un subiect esențial al campaniei prezidențiale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a subliniat faptul că România a fost obișnuită să își construiască strategia de apărare pe anumite principii, însă războiul din Ucraina impune o reevaluare rapidă a întregii politici de securitate. Dan Dungaciu atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă țara și a modului în care autoritățile trebuie să răspundă acestor provocări.
„Nu-i normal în buza unui război, tu să fii pus încă o dată pe panoul de onoare la așa nu. Deci e o problemă de securitate gravisimă. Eu chiar mă întreb care e soluția pentru o țară ca România să își asigure securitatea.”
În acest context, strategia de apărare a țării, care trebuie prezentată de președinte în fața Parlamentului, va fi un document esențial pentru viitorul României. Dungaciu se întreabă ce măsuri concrete vor fi incluse și subliniază că termenul de șase luni pentru prezentarea acesteia este unul critic.
„Noi am fost obișnuiți să gândim paradigma de securitate într-un anumit mod și brusc suntem obligați să regândim această paradigmă de securitate. Sunt foarte curios ce va scrie în viitoarea strategie de apărare a țării, care e un document fundamental pentru statul român și care este obligația președintelui. În șase luni trebuie să o prezinte în fața Parlamentului.”
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, alegerile prezidențiale din România sunt centrate pe atribuțiile reale ale președintelui – securitatea națională și politica externă. Dungaciu consideră că fiecare candidat trebuie să își prezinte clar viziunea asupra acestor teme și să fie chestionat în mod direct de presă.
„Eu cred că acesta trebuie să fie cel mai important subiect în campania prezidențială. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, campania prezidențială trebuie să fie despre atribuțiile președintelui. (…) Ziariștii trebuie să-i întrebe, domnule, care este viziunea dumitale ca președinte în problemele de securitate?”