Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Tot ce este solid trebuie să se topească, asta este gândirea PROGRESISTĂ”

Dan Dungaciu: „Tot ce este solid trebuie să se topească, asta este gândirea PROGRESISTĂ”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a vorbit în cadrul unei emisiuni despre pericolele schimbărilor aduse de ideologiile progresiste în societatea occidentală. El a criticat modificările istorice și culturale care urmăresc să redefinească valorile fundamentale ale societăților tradiționale. Dungaciu a subliniat că aceste schimbări nu țin cont de consecințele negative asupra stabilității sociale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a avertizat asupra fenomenului de reinterpretare a istoriei, considerând că în multe cazuri se încearcă denigrarea marilor personalități istorice, care sunt prezentate sub o lumină negativă. El a menționat exemplul schimbărilor simbolice din America, unde bancnotele sunt modificate pe baza criteriilor rasiale, în loc să reflecte meritul istoric.

Filmele istorice, o reflectare distorsionată a trecutului

Dungaciu a observat o tendință în producțiile cinematografice de a transforma filmele istorice în analize psihologice, în care toate personajele istorice sunt prezentate cu defecte majore. În opinia sa, această abordare diminuează eroismul și valorile tradiționale ale acestor figuri istorice, aspect esențial pentru identitatea națională și culturală.

„Toți erau defecți. Adică niciunul, ceea ce spunea nu e adevărat”, a adăugat analistul.

Demitizarea marilor personalități, o strategie de subminare a valorilor tradiționale

Dungaciu a criticat demitizarea continuă a marilor personaje ale istoriei, argumentând că acest proces nu face altceva decât să deconstruiască eroismul și să transforme totul într-o interpretare psihologică nefondată. În opinia sa, aceste încercări sunt motivate de o ideologie progresistă care vizează distrugerea valorilor fundamentale.

„Filmul istoric este de fapt un film psihologic în care demitizezi personajul în care lumea credea”, a spus Dungaciu.

Gândirea progresistă vs. gândirea conservatoare

În viziunea lui Dungaciu, gândirea progresistă, predominantă în anumite cercuri occidentale, se bazează pe ideea că orice element al societății tradiționale trebuie schimbat, indiferent de riscuri. El a pus în contrast această abordare cu cea conservatoare, care, deși recunoaște imperfecțiunile societății, caută să facă schimbări gradual, fără a distruge ceea ce funcționează.

„Gândirea liberală, în termenul american, progresistă. Trebuie să reparăm răul din societate, nu contează care e prețul. Am identificat un rău, trebuie să îl rezolvăm”, a explicat Dungaciu.

Soluția conservatoare: îmbunătățirea treptată a societății

Dungaciu a subliniat că gândirea conservatoare pune accent pe îmbunătățirea treptată a societății, fără a o distruge în întregime. El a criticat tendința de a arunca în aer structurile sociale tradiționale, cum ar fi familia sau comunitatea, sub pretextul eliminării răului din societate.

„Conservatorii spun: ‘Domnule, lucrurile nu sunt perfecte, dar când schimbăm ceva, să avem grijă să nu stricăm ceea ce funcționează’”, a concluzionat Dungaciu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele