Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician a ridicat un semnal de alarmă cu privire la situația din Transnistria, subliniind potențialele riscuri pe care această regiune le poate aduce pentru Ucraina, Republica Moldova și, implicit, România. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a subliniat că scenariul în care Ucraina devine membră NATO ridică mari semne de întrebare asupra viitorului Transnistriei. În acest context, Rusia ar putea folosi regiunea separatistă drept punct strategic în eventualitatea unui conflict cu Ucraina.
„Noi avem aici, lângă noi, un Kaliningrad sau ceva care poate deveni foarte simplu un Kaliningrad. Dacă Rusia vrea să recunoască regiunea Transnistria, ce facem noi atunci?”, a întrebat Dungaciu.
Dungaciu a avertizat că o evoluție militară în Transnistria ar putea implica Ucraina într-un scenariu care nu exclude utilizarea trupelor paramilitare. El a amintit de situațiile anterioare, când forțele ucrainene au acționat hibrid, pentru a atrage atenția asupra unui posibil conflict care ar putea destabiliza regiunea.
„În scenariul în care trupe ucrainene hibrid, pe modelul rusesc, ajung în Transnistria și înving cei 1.200 de soldați ruși de acolo, ce se va întâmpla atunci?”, a avertizat analistul.
O altă preocupare majoră a lui Dungaciu vizează situația Republicii Moldova în acest context tensionat. Dacă conflictul din Transnistria escaladează, armata moldovenească s-ar putea găsi într-o dilemă strategică: să lupte împotriva propriilor cetățeni sau să colaboreze cu armata ucraineană. Această situație ar complica semnificativ relațiile dintre Chișinău și Kiev, dar și parcursul european al Republicii Moldova.
„Coșmarul strategic al Republicii Moldova este și coșmarul strategic al României”, a subliniat Dungaciu.
Analistul a subliniat că parcursul european al Republicii Moldova este condiționat de soluționarea conflictului din Transnistria. Fără o rezolvare clară a acestei probleme, șansele ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene rămân extrem de scăzute.
„Sunt șanse foarte mici ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană cu Transnistria”, a afirmat acesta.
Dungaciu a avertizat că, dacă Republica Moldova nu își clarifică poziția față de Transnistria, Moscova va deveni principalul jucător în aceste negocieri, afectând drastic independența deciziilor de politică externă ale Chișinăului. El a criticat ideea că Republica Moldova ar putea condiționa aderarea la UE de situația Transnistriei, sugerând că aceasta ar transforma de facto Rusia în negociatorul principal.
„Dacă condiționăm intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană de Transnistria, atunci să închidem Ministerul de Externe al Republicii Moldova și să-l mutăm la Moscova”, a concluzionat Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”