Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Ucraina a început să folosească PROPAGANDISTIC reacția Rusiei”

Dan Dungaciu: „Ucraina a început să folosească PROPAGANDISTIC reacția Rusiei”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician, a declarat că Ucraina folosește atacul recent al Rusiei cu o rachetă capabilă să poarte ogive nucleare în scopuri propagandistice, pentru a solicita un sprijin și mai mare din partea Occidentului. El a subliniat că această situație este exploatată de către ucraineni pentru a sublinia gravitatea amenințării cu care se confruntăUrmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a vorbit despre reacția ambivalentă a Federației Ruse în urma utilizării rachetelor balistice intercontinentale. El a subliniat că atacul cu o astfel de rachetă a generat o reacție alarmantă din partea Ucrainei, care a perceput acest act ca o escaladare gravă a conflictului. Dungaciu a explicat că rachetele balistice intercontinentale pot transporta ogive nucleare, similar cu cele care au fost temute în timpul Războiului Rece. Ucrainienii consideră că utilizarea lor este un semnal clar de intensificare a tensiunilor. În acest context, Ucraina solicită acum sprijin din partea Occidentului pentru a se apăra împotriva acestei amenințări.

„Reacția Federației Ruse cu această rachetă, foarte ambiguă, fără să fie prezentate datele tehnice foarte clar, a generat din partea Ucrainei o atitudine, am văzut imediat în presa ucraineană: Federația Rusă ne-a lovit cu o rachetă intercontinentală balistică. Asta înseamnă rachetele purtătoare de ogive nucleare, cele care erau spaima Războiului Rece, ele niciodată nu s-au folosit. Sigur că ele sunt tot rachete balistice, dar cu o rază de acțiune foarte, foarte mare. Repet, niciodată nu s-au folosit, simbolistica era importantă. Adică rușii escaladează până în măsura în care se declanșează un război nuclear și a venit reacția oficială a Kievului care spune: Occidentul să ne dea apărare pentru asemenea tipuri de rachete. Pentru că deja escaladare e maximă.”, a subliniat Dan Dungaciu.

Rusia consideră că se află într-un conflict direct cu Occidentul

Dan Dungaciu a declarat că presa americană nu a afirmat clar că Rusia ar fi folosit rachete balistice cu rază lungă de acțiune. El a menționat că, în schimb, președintele Putin a recunoscut că rachetele utilizate sunt suficient de puternice pentru a purta ogive nucleare, ceea ce sugerează o reacție din partea Rusiei la atacurile rapide ale Ucrainei, sprijinite de armamentul american și britanic.

„Presa americană niciodată n-a afirmat că lucrurile stau așa. Au spus Rusia a lovit Ucraina, e în discuție cu ce fel de armament. Nimeni n-a spus că e vorba de o rachetă balistică cu bătaie lungă. Și acum sigur că președintele Putin a zis da, e ceva între, nu e rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, dar e ceva suficient de puternic, care ar putea fi purtător de ogive nucleare.  Asta înseamnă că Rusia a răspuns într-un fel atacurilor ucrainiene care au venit foarte repede cu rachetele americane și rachetele britanice. Deci, Ucraina a făcut un pas, mă rog, Occidentul, asta e percepția Rusiei, că luptă cu Occidentul. Occidentul/ Ucraina au făcut un pas, Rusia a făcut un pas, e foarte interesant ceva urma de aici înainte.”, a afirmat Dungaciu.

Un prilej de propagandă

Dan Dungaciu a concluzionat că ucrainenii folosesc această situație în mod strategic, apelând la ajutor internațional și subliniind natura conflictului ca fiind similar unui război rece între blocuri militare

„Ucraineni au încercat să folosească pe bună dreptate, din punctul lor de vedere propagandistic, această chestiune. Dați-ne apărați-ne, suntem în război rece în care se lovesc, nu-i așa, cele două continente sau cele două blocuri militare. E foarte interesant de văzut acum ce se va întâmpla cu Ucraina. Ucraina va continua acest de mers. Occidentul va continua acest demers.”, a concluzionat Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar ... vezi toate articolele