Dan Dungaciu: „Venirea lui Donald Trump la putere este o CONSECINȚĂ a atacurilor din 11 septembrie”

Publicat: 12 09. 2024, 12:30

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a abordat în profunzime impactul globalizării asupra lumii occidentale și modul în care aceasta a favorizat ascensiunea politică a lui Donald Trump. De asemenea, a analizat prăbușirea ideii de occidentalizare în Afganistan și Orientul Mijlociu, precum și consecințele retragerii Statelor Unite din aceste regiuni sub diferite administrații americane. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dan Dungaciu a subliniat cum globalizarea a contribuit la slăbirea economiei americane, permițând Chinei să devină un jucător global major. Potrivit acestuia, acest fenomen a avut efecte devastatoare asupra Occidentului, iar Donald Trump a capitalizat această nemulțumire în discursul său politic din 2016.

Eșecul occidentalizării în Afganistan și Orientul Mijlociu

Analistul a punctat eșecul SUA în încercarea de a impune modelul democratic occidental în Afganistan și Orientul Mijlociu. Dungaciu a afirmat că acest eșec a alimentat naționalismul și anti-americanismul în regiune.

„Occidentul a încercat să impună democrația occidentală, dar acest lucru a generat animozități și naționalisme peste tot, ducând la un anti-americanism crescând,” a declarat Dungaciu.

Consecințele retragerii din Afganistan

Retragerea Statelor Unite din Afganistan, ordonată de administrația Trump și realizată sub Biden, este văzută de Dungaciu ca un simbol al declinului influenței occidentale în regiune. El a subliniat că talibanii au rămas neînvinși, ceea ce complică perspectivele geopolitice ale SUA.

„Retragerea americană nu a fost doar un eșec militar, ci și unul al unei idei, a occidentalizării forțate,” a spus analistul.

Relația SUA-China după 11 septembrie

Dungaciu a discutat și despre relația SUA cu China, menționând că aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului în 2001 a marcat începutul unui nou capitol pentru ambele superputeri. Acesta a văzut acest moment ca un semnal de alarmă pentru Occident, care nu a anticipat corect ascensiunea Chinei.

„Aderarea Chinei la OMC a fost începutul declinului pentru Occident, crezând că integrarea Chinei o va transforma într-o economie de piață liberală,” a mai adăugat acesta.

Donald Trump și sistemul politic american

În final, Dan Dungaciu a vorbit despre dificultățile întâmpinate de Trump în timpul președinției sale, menționând că acesta a avut împotriva sa nu doar sistemul politic american, ci și mass-media. Cu toate acestea, Trump a reușit să mențină un sprijin considerabil în rândul electoratului american.

„Donald Trump a avut împotrivă tot sistemul politic american și mass-media, însă acest lucru nu a împiedicat votanții să îl aleagă președinte,” a spus el.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”