Într-o emisiune transmisă live de Gândul, fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, a ridicat o serie de probleme critice legate de situația economică actuală a țării, concentrându-se în special pe deficitul bugetar în creștere rapidă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Conform declarațiilor sale, după primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar al României a ajuns la 12 miliarde de euro. Ponta a avertizat că până la finalul anului, acest deficit ar putea crește până la valori între 25 și 30 de miliarde de euro.
Fostul prim-ministru a subliniat că această situație nu a stârnit suficient de mult interes în rândul opiniei publice sau al politicienilor.
„După cinci luni de zile, datoria, deficitul, e de 12 miliarde de euro. După cinci luni. Pana la finalul anului va fi de 25-30 de miliarde, cam așa. Nu interesează pe nimeni. N-a existat o discuție, o întrebare la televizor”, spune Ponta.
Avertismentul său a vizat posibilitatea ca acest deficit să se extindă până la finalul anului, comparativ cu doar 7 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului precedent.
„Eu nu mai compar cu vremurile alea groaznice din 2014 – 2015 când se reduceau taxele și n-aveam deficit. Compar cu anul trecut. Anul trecut, pe vremea asta, era 7 miliarde. Acum e 12 miliarde pe cinci luni. Nu știu ce înseamnă asta că nu discută nimeni chestia asta. Nu interesează pe electoratul român”, a continuat fostul premier.
Victor Ponta a subliniat că aceste cifre reprezintă o datorie pe care statul român trebuie să o acopere prin împrumuturi.
El a estimat că numai dobânda pentru un împrumut de 25 de miliarde de euro ar putea ajunge la 2 miliarde de euro pe an,
„Cu banii ăia nu e că rămâi cu ei pe datorie. Trebuie să-i acoperi de undeva. Din ce-i acoperi? Din împrumuturi. La 25 de miliarde, cat te împrumuți anul ăsta, nu vorbim de trecut, numai dobânda e 2 miliarde de euro pe an. De aia am scumpit acciza. Nu luăm nimic din acciză. Ce să luăm dacă noi două miliarde dăm pe dobândă?!”
Ponta a abordat și tema consultărilor privind data alegerilor prezidențiale. Acesta a adus în discuție experiența sa recentă la alegerile europarlamentare.
„Nu mă interesează când sunt alegerile prezidențiale că nu candidez. La europarlamentare am candidat în 2019, am și fost ales. După care în 2024 au vrut să facă o mânărie. La europarlamentare n-a votat nimeni. Lumea vota pentru primari. Acum iar vor să facă asta, dar nu mi-e clar cum!”
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”