Într-o ediție transmisă live de Gândul, Doru Petruți, directorul general IMAS Chișinău, discută despre situația politică actuală din Republica Moldova, dezvăluind problemele și provocările cu care se confruntă țara. Acesta pune accent pe dorința de putere a președintei Maia Sandu și dificultățile cauzate de apropierea sezonului rece și alegerile viitoare. De asemenea, accentuează cât de divizată este societatea moldovenească în ceea ce privește orientarea politică și integrarea europeană. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Doru Petruți observă că președinta Maia Sandu a căutat să concentreze întreaga putere politică. Acest fapt a dus la eliminarea partenerilor și colaboratorilor. El sugerează că o abordare mai deschisă ar putea aduce susținere din partea segmentului de centru, care preferă relații echilibrate cu Estul și Vestul. Totuși, până acum, discursurile președintei au avut o orientare predominant pro-europeană. Acest fapt poate limita deschiderea către alte parteneriate politice.
„Încă o dată PAS-ul, și-a dorit toată puterea și a sugrumat practic toți partenerii, iar acolo 0,65, nu cred că și nici aceea nu vor vota toți. Probabil o parte o să absenteze, așa că puțină deschidere, ce ar putea lua ar fi din segmentul acestade centru, care are o abordare mai echilibrată și vrea bună înțelegere și cu Estul, și cu Vestul. Dar discursul doamnei președinte până acuma a fost virat întotdeauna spre componenta pro-europeană.”, spune Petruți.
Întrebat despre posibilele schimbări după alegeri, Doru Petruți se arată sceptic că președinta Maia Sandu va avea o prestație diferită în următorii patru ani. În opinia sa, strategia și abordarea politică vor rămâne similare. Chiar și în cazul unei victorii strategia va fi aceeași. Acesta consideră că dificultățile de adaptare ale președintei limitează șansele unei reforme.
„Eu nu cred că e momentul să ne emoționăm mai tare… Până la urmă, partea de socializare politică a doamnei președinte cred că a fost cu foarte mulți ani în urmă. Mă îndoiesc profund că se poate resocializa și să aibă o prestație semnificativ diferită din alegerile parlamentare.”, afirmă Petruți.
Petruți avertizează că iernile grele și prețurile ridicate vor crea dificultăți majore pentru cetățenii din Republica Moldova în perioada următoare. Aceste condiții, combinate cu campaniile electorale consecutive, pot destabiliza și mai mult țara. Afirmă că intrarea într-o campanie electorală, imediat după iarnă, va influența decisiv politica națională și starea generală a populației.
„Asta înseamnă că vom trece dintr-o campanie în alta, iar iernile la Chișinău și în Moldova sunt foarte grele, cu prețuri ridicate pentru populație, se iese din iarnă în februarie.”, spune el.
În final, Doru Petruți marchează că, deși există o dorință de integrare în Uniunea Europeană, aceasta nu este răspândită uniform în toată țara. Majoritatea care susține această idee este destul de restrânsă, iar Moldova este puternic divizată geografic și social în raport cu opțiunile politice. În opinia sa, doar o parte a populației susține ferm ideea de integrare, în special în zona capitalei și regiunile înconjurătoare.
„ Cu certitudine da, chiar dacă e să vorbim despre o majoritate fină, dând la o parte scorul de la referendum. Numai că încă o dată e o voință și regională, vorbim de zona de centru, de Chișinău și de câteva raioane în jur. În rest, disproporțiile sunt mari, iar Republica Moldova e foarte scindată și geografic” încheie Petruți.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”