Doru Petruți: „Nu este prima oară când diaspora SCHIMBĂ rezultatul alegerilor”

Publicat: 22/10/2024, 12:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Doru Petruți, directorul general IMAS Chișinău, a discutat despre rezultatul referendumului din Republica Moldova, care evidențiază o scindare profundă între regiuni și între diaspora și populația locală. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Petruți a afirmat că rezultatul referendumului subliniază o scindare profundă în Republica Moldova, evidențiind diviziuni între regiuni, precum Chișinău și raioanele învecinate comparativ cu nordul și sudul țării. De asemenea, el a menționat o separare semnificativă între diaspora și populația locală, diaspora având un impact considerabil asupra rezultatelor electorale.

„Rezultatul de la referendum oferă un lucru știut, și anume scindarea teribilă care e în Republica Moldova. O scindare pe care o știam și pe regiuni Chișinău și raioanele din jurul Chișinăului versus zona de nord și sud, dar confirmă și o scindare pe care o vedem între diasporă și populația care trăiește pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem la câteva valuri consecutive în care diaspora schimbă rezultatul nu doar al referendumului, dar și al altor alegeri. Și lucrul ăsta devine, o problemă socială majoră. Pe teritoriul Republicii Moldova, 55% au răspuns NU acestei schimbări a aceste schimbări constituționale.”,a afirmat Petruți.

Doru Petruți: „În Chișinău 43% au votat NU”

Petruți a declarat că nu au fost prezentate dovezi de voturi cumpărate în timpul zilei de vot sau ulterior. El a subliniat că, deși s-ar putea accepta ideea că au fost cumpărate sute de mii de voturi, rezultatele din Chișinău arată că 43% dintre votanți au spus „NU” la referendum. El a subliniat importanța înțelegerii cauzelor acestor rezultate și a cerut asistență politică pentru Republica Moldova, menționând lipsa de experiență politică ca un factor major. Criticile au fost aduse și referitor la votul prin corespondență și la organizarea referendumului în aceeași zi cu turul întâi al alegerilor, care au fost percepute negativ de către cetățeni.

„Probele nu au venit nici pe parcursul zilei de vot, nici pe parcursul zilei de astăzi. În ceea ce privește sute de mii de voturi cumpărate. Și cred că și mass-media aștepta în a ceva în acest sens. Dar lucrurile sunt foarte simple, dacă ne uităm la la cifre, adică bun, hai să admitem că s-au cumpărat sute de mii de voturi. Dar în Chișinău 43% au votat NU. În Chișinău, unde, atenție, nu vorbim despre nordul Republicii. În plus, de asta sunt câteva raioane în care investițiile românești și asistența românească și europeană, sunt câteva raioane care sunt plasate exact pe graniță. Vorbim de Ungheni, vorbim de Leova, vorbim de Cahul, care e foarte aproape de Galați și unde ponderea votului împotrivă a depășit 50%. E foarte important să înțelegem foarte corect cauzele și să înțelegem bine bine momentul. Și eu cred că Republica Moldova, din punct de vedere inclusiv politic, are nevoie de asistență în în momentul ăsta, pentru că lipsa de experiență politică, în primul rând, are, are un rol major aici. Toată lumea a simțit și au fost reproșuri clare și cifre foarte clare în studiile sociologice, pentru că atât votul prin corespondență inventat la aceste alegeri doar pentru patru țări în care PAS-ul și doamna Maia Sandu mai aveau voturi, cât și această găselniță politică de a face referendum în aceeași zi cu turul întâi au fost sancționate în permanență de oameni.”, a declarat Petruți.

Întrebat despre votul din diaspora, Petruți a afirmat că pondera moldovenilor stabiliți de mult timp în Occident este cu adevărat semnificativă. El a subliniat că 23% dintre aceștia au exprimat un vot împotriva aderării la Uniunea Europeană.

„Aici este o cifră de care văd că și în și în Republica Moldova azi nu s-a discutat aproape deloc, dar eu o consider cifra acestui referendum și anume ponderea moldovenilor care trăiesc de foarte mulți ani în Franța, în Italia, Marea Britanie. Sunt 23% care au votat împotrivă. Oameni care, atenție, trăiesc în Occident de ani de zile cu familii.”, a concluzionat Petruți.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe...
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a...
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
Candidatul cel mai slab pregătit în cursa pentru Cotroceni. Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj INSCOP
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu...
Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit,...
Lovitură de teatru în dosarul Buzatu! Toate înregistrările DNA au fost eliminate. Ce se întâmplă...
Soția lui Ianis Hagi a gafat COLOSAL! A șters postarea, dar noi o avem
Un tânăr de 27 de ani, internat la spitalul Bagdasar Arseni, a paralizat brusc. Medicii...
Studenţii vor primi burse mai mari. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului...
Mihai, un tânăr de 34 de ani, a murit sub ochii tatălui după ce două...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Coreea de Nord spune că trimiterea militarilor în Rusia ar fi în conformitate cu normele...
RECORD mondial: Este de peste 800.000 de ori mai puternic decât al Pământului
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare: „Sunt...
Fotbalistul a murit la doar 35 de ani! Breaking news
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Câți bani a donat Elon Musk pentru campania prezidențială a lui Donald Trump?