Într-o ediție transmisă live de Gândul, Doru Petruți, directorul general IMAS Chișinău, a discutat despre evoluția politică din Republica Moldova, evidențiind contrastul între entuziasmul inițial de acum patru ani, când PAS a preluat puterea, și dezamăgirile ulterioare cauzate de lipsa de performanță în agenda sociopolitică. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Doru Petruți a reflectat asupra evoluției politice din Republica Moldova, subliniind un contrast între entuziasmul inițial și dezamăgirile ulterioare. Acum patru ani, momentul era caracterizat de un entuziasm național ridicat în urma alegerilor parlamentare, în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a preluat controlul total al puterii. Totuși, au apărut dezamăgiri semnificative legate de lipsa de performanță pe agenda sociopolitică internă. Petruți a menționat că totuși Republica Moldova a reușit să devină țară-candidat pentru Uniunea Europeană și să înceapă negocierile.
„Acum 4 ani în urmă, era un moment emoțional și de entuziasm național foarte ridicat, urmat de alegeri parlamentare, după care PAS-ul a luat toată verticala puteri, iar în trei luni de la acel moment a urmat dezamăgiri foarte mari, după care o lipsă de performanță pe toate temele ce țin de agenda sociopolitică internă și un parcurs precum știți, sprijinit de de extern, cu câteva repere, cu câteva borne obținute nu ușor și cu ajutorul situației sau datorită situației din Ucraina. Lucruri pe care sincer să fim, cred că nu le sperau foarte mulți la la Chisinau ca Republica Moldova să ajungă într-un timp atât de scurt țară-candidat și apoi chiar să înceapă negocierile.”, a afirmat Doru Petruți.
Petruți a evidențiat impactul asistenței internaționale asupra Republicii Moldova, menționând că au fost alocate miliarde de euro din România, Uniunea Europeană și SUA. Cu toate acestea, sărăcia extremă a crescut semnificativ, atingând valori între 21% și 32%, iar migrația a atins cele mai mari niveluri din istoria recentă a țării.
Petruți a subliniat că justiția, un subiect central în campaniile electorale anterioare, este acum un subiect evitat de guvernanți.
„Din România, din Uniunea Europeană și din SUA au venit efectiv miliarde în Republica Moldova. După dacă e să tragem linia, avem sărăcie extremă de la 21 la 32%, avem cea mai mare migrație în Republica Moldova de când din Republica Moldova pe hartă, avem tema justiției cu care s-au câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale anterioare, efectiv prăbușită. Cred că de mai bine de un an nimeni dintre guvernanți nu mai vorbește, nici doamna președinte, nici nu se mai pronunță cuvântul justiție, prețuri foarte mari, crize, multiple.”, a subliniat Petruți.
Petruți a declarat că, de la începutul crizei energetice în 2022, prețul gazului a crescut cu 6,3%, iar prețul electricității cu 3,3 ori. Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare inflație din regiune.
„De 6,3 a crescut prețul la gaz când a început criza în 2022 la electricitate de 3,3 ori s-au mai reglat, dar în continuare, sigur, Republica Moldova a trecut prin cea mai mare inflație din regiune. Nu există pe nicio temă percepții pozitive dominante pe politică internă. Și ba mai mult, chiar și o parte din votanții doamnei președinte și a partidului de guvernământ au avut în permanență observații din acest punct de vedere, chiar legate de lipsa de implicare sau de de poziționare pe temele interne importante. În permanență, prin intermediul sondajelor i s-a reproșat în proporție de 70-75% lipsa de implicare.”, a declarat Petruți.
Petruți a subliniat progresele Republicii Moldova în parcursul său european, evidențiind susținerea internațională și determinarea președintelui de a continua această direcție. Cu toate acestea, el a menționat că echipa guvernamentală nu a fost suficient de eficientă, având în vedere experiența politică limitată a partidului de guvernământ. Această combinație de realizări și provocări sugerează un contrast între aspirațiile europene și dificultățile interne cu care se confruntă țara.
„În schimb, note foarte bune ce țin de parcursul european, de susținerea de care se bucură Republica Moldova, de curajul și de insistența doamnei președinte de a merge în permanență înainte pe acest drum. Din păcate, nu a ajutat o echipa guvernamentală și nu uităm că totuși vorbim de un partid cu o experiență politică foarte redusă.”, a concluzionat Petruți.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”